Ambasador Kine u UN kritikovao Šmitov izveštaj o stanju u BIH 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ambasador Kine Geng Šuang je danas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija kritikovao izveštaj visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita o stanju u BiH rekavši da „pojedini detalji ne odgovaraju činjenicama“.

On je istakao da bi o BiH trebalo da odlučuju predstavnici tri naroda, a da se „zbog retorika koje podižu tenzije“ BIH suočava sa izovima i da proces pomirenja nailazi na izazove.

Šuang je naglasio da je potrebno raditi na očuvanju mira i pratiti situaciju u BiH.

„Važno je imati izbalansiran stav prema svim stranama u BiH. Јednostrane sankcije i uplitanje u unutrašnja pitanja nisu dobri“ – kazao je on.

Kineski ambasador je naveo da i predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koji bi trebalo da pred Generalnom skupštinom UN bude 23. maja, „ne doprinosi pomirenju i harmoniji“ u BiH i regionu, dodavši da u vezi s tim pitanjem ne postoji kolektivna odluka Predsedništva BiH.

„Rezolucija nije dosledna sa željom da se zadrži mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i nije u skladu s prvobitnom svrhom pokazivanja jedinstva. Nadam se da će strane osnažiti komunikaciju da bi našle odgovarajuće rešenje“ – kazao je ambasador Šauang.

Kineski ambasador je ocenio i da „ne mogu biti trajni“ sistem postojanja visokog predstavnika i njegova „Bonska ovlašćenja“.

Na kraju govora je poručio da Kina podržava teritorijalni integritet i suverentitet BiH i da će nastaviti da gradi prijateljske odnose sa narodima u BiH.

U Savetu bezbednosti UN u toku je redovna polugodišnja debeta o stanju u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari