Američki ambasador u BiH oštro osudio Dodikovo negiranje genocida u Srebrenici 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmović/MO

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi danas je oštro osudio to što je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo negirao genocid u Srebrenici.

U video poruci na zvaničnom Tviter nalogu Ambasade SAD u BiH Marfi je naveo da je „poricanje genocida i ratnih zločlina i veličanje ratnih zločinaca neodgovorno i zaslužuje osudu“.

„Krivica za genocid u Srebrenici je pojedinačna i snose je oni koji su počinili ova gnusna dela, ali društvo, politički lideri i institucije imaju moralnu obavezu da se bave posledicama učinjenog“, ukazao je američki diplomata.

Po njegovim rečima, prvi korak je „prihvatanje i priznavanje činjenica uspostavljenih u sudskom postupku i potkrepljenih naučnim dokazima“.

„Stalni pokušaji Milorada Dodika, predsednika RS, za poricanje srebreničkog genocida, a on je to juče opet učinio, ne mogu izmeniti činjenice, a ni istinu“, poručio je Marfi.

Dodao je da poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca „uvreda za žrtve iz svih naroda i nanosi još veću bol njihovim porodicama“.

„Time se razdire tkivo društva BiH, što je pretnja stabilnosti ove zemlje. Isto tako protivno je zakonu BiH“, naglasio je američki ambasador u BiH.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u utorak je ponovo negirao genocid u Srebrenici, a visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nazvao je „potomkom“ onih koji su u Drugom svetskom ratu činili najstrašnije zločine u BIH.

Govoreći o Srebrenici Dodik je kazao da se „tamo nije desio genocid – to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovde činili najstrašnije zločine u Drugom svetskom ratu, nema ovde šta da govori“.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko krajem jula 2021. godine nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida, po kojem je sa tri meseca do tri godine zatvora kažnjivo negiranje zločina genocida i drugih zločina za koje postoje presude medjunarodnih sudova i Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.