Anušić: Mir na zapadnom Balkanu pogrešno je uzimati zdravo za gotovo 1Foto(BETAPHOTO/HINA/Edvard SUSAK)

Mir na području Zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi greška uzeti ga zdravo za gotovo, rekao je hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić na sastanku Srednjoevropske odbrambene saradnje (CEDC) u Pragu, javlja Hina, pozivajući se na saopštenje Ministarstva (MORH).

Anušić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, učestvovao na sastanku ministara odbrane država članica CEDC u Pragu u četvrtak i petak, na kome su ministri na dve radne sednice razmenili mišljenja o rezultatima ovogodišnjeg češkog predsedavanja inicijativom, o bezbednsnoj situaciji na području Zapadnog Balkana, kao i o implikacijama rata u Ukrajini i zbivanja u pojasu Gaze na bezbednost na Zapadnom Balkanu.

Kako navodi Hina, Anušić je uveren da će ta saradnja postati još sadržajnija, naročito imajući u vidu neophodnost izgradnje mirnijeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg područja Zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.

„Za Hrvatsku je to od izuzetne važnosti jer je očuvanje mira, jačanje demokratije i napredak procesa evroatlantskih integracija ključno za sigurnost i stabilnost Evrope u celini. Mir na području Zapadnog Balkana teško je stečen i izboren i bila bi greška uzeti ga zdravo za gotovo“, rekao je Anušić.

On je ocenio da su propuštene prilike za napredak u procesu evropskih integracija dovele do aktivnijeg snaženja poluga ruskog utjecaja na zapadnom Balkanu, priopćeno je.

Uz ministre država CEDC inicijative – Austrije, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Slovačke i Češke, uz Poljsku kao posmatrača, na drugoj radnoj sednici ičestvovali su i ministri odbrane ili predstavnici država Zapadnog Balkana – Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

U kontekstu zbivanja u pojasu Gaze, Anušić je istakao da „Hrvatska nedvosmisleno osuđuje teroristički napad na Izrael i odlučno podupire pravo Izraela na obranu u skladu s međunarodnim pravom“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Hrvatske.

„U ovom trenutku, važno je stajati podednako uz Izrael i Ukrajinu, dve demokratije pod direktnim napadom“, rekao je hrvatski ministar odbrane.

Anušić see na marginama sastanka CEDC u Pragu sastao s kolegama iz Slovenije, BiH i Kosova, navedeno je u saopštenju.

On je poručio da će Hrvatska nastaviti da pomaže BiH u području odbrane i sigurnosti, a posebno po pitanju pristupanja evroatlantskim integracijam, kao i da će pružati podršku Kosovu na putu prema članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari