Armija Severne Makedonije dobila prvih šest američkih oklopnih vozila 1Foto: MOD

Prvih šest američkih lakih borbenih oklopnih vozila „Oškoš“ JLTV za Armiju Severne Makedonije (ARSM) stiglo je brodom do luke u Solunu a u istom tovaru stiglo je i 180 vozila M1117 koja su kao američka donacija namenjena grčkoj vojsci.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, informaciju o prijemu makedonskih JLTV potvrdila je ministarka odbrane te zemlje Slavjanka Petrovska.

Do sada je ugovorena nabavka 45 JLTV, od kojih će ove godine stići 33 komada, a preostali 2023. godine.

„Prema dugoročnom planu razvoja sistema odbrane za period od 2019. do 2028. godine nova vozila dobiće laka pešadijska bataljonska grupa Armije Severne Makedonije. To je namenska jedinica prilagodjena zahtevima Nato i pripremljena za zajedničke misije“, navodi se u tekstu.

Portal dodaje da će se nabavkom nove tehnike osavremeniti inventar ARSM koji je sada „eklektičan izbor točkaša i guseničara raznog porekla i tehničkog stanja“.

Na listi imovine ARSM sada su gusenična vozila BMP-2, M113, MT-LB i Leonidas, kao i točkaši BTR-70, BTR-80, Hermelin i Kobra.

Vozila su proizvedena u SSSR, SAD, Grčkoj, Turskoj i to sada stvara velike probleme u održavanju.

„Zato se makedonsko ministarstvo odbrane odlučilo za unifikaciju tehnike sa osloncem na američke proizvode. Račun se plaća delom iz makedonskog odbrambenog budžeta, a delom iz donacija Pentagona. Tačni iznosi nisu izvesni jer su Amerikanci posle početka rata u Ukrajini pokazali volju da više pomognu balkanske saveznike“, dodaje se u tekstu.

Donacije će pratiti slanje naoružanja istočnog porekla iz ARSM i ostalih zemalja regiona u Ukrajinu.

„Obzirom da se podaci o tome šta je makedonska Vlada donirala drže u tajnosti, za sada nema javnih relevatnih informacija o tome koliko će ARSM dobiti dodatnih donacija za modernizaciju uključujući tu nabavku borbenih vozila“, piše taj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari