Bećirović, Komšić i Cvijanović ulaze u Predsedništvo BiH: Preliminarni rezultati izbora 1Foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Nakon više od 70 odsto prebrojanih glasova može se zaključiti da su novi članovi Predsedništva BiH – Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić.

Na uzorku od 74 posto što je 642.103 glasa, za člana Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda vodi Denis Bećirović kandidat ujedinjene opozicije sa 56,15 odsto (235.627 ) glasova dok je iza njega Bakir Izetbegović (SDA) sa 39 odsto (164.597 glasa), a Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država) na trećem je mestu sa 4,83 osto (19.962) glasova.

Kada je reč o članu Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda u prednosti je Željko Komšić (DF) sa 73 odsto ( 155.396) glasova, a iza njega je Borjana Krišto sa 29,7 (66.521) glasova.

Prema podacima Centralne izborne komisije izlaznost je bila 1.644.044 glasa (50 odsto), što je pad od četiri odsto u odnosu na prošle opšte izbore.

Rezultati za Parlamentarnu skupštinu BiH su sledeći: SDA: 38 odsto, SDP 13 odsto, DF 10 odsto, HDZ BiH 12 odsto, NiP šest odsto, NES šest odsto, NS četiri odsto, SBB dva odsto, SzBiH dva odsto.

 

Što se tiče entiteta Republika Srpska, kandidatkinja SNSD-a Željka Cvijanović uverljivo vodi ispred Mirka Šarovića (SDS). Iza njih su Nenad Nešić, Vojin Mijatović i Borislav Bjelić.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je da na osnovu obrađenih preko 69 posto glasova Cvijanović vodi.  „Trenutno smo blizu da proglasimo pobedu Željke Cvijanović. Ozbiljno vodi. Nedostižno“, izjavio je Kovačević.

U SNSD-u tvrde da će uskoro proglasiti pobedu Željke Cvijanović u trci za člana Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Prema podacima Izbornog štaba Partije demokratskog progresa, Jelena Trivić, kandidatkinja za predsednicu entiteta Republika Srpska ima 53,10 odsto, a Milorad Dodik 45,30 odsto glasova.

U SNSD-u međutim tvrde da Dodik vodi. Milorad Dodik se veceras više puta oglasio slikom na Tviteru prikazujući ekran na kojem je prikazana prednost njega u odnosu na Trivić i prednost Željke Cvijanović u odnosu na ostale kandidate iz entiteta za srpskog člana Predsedništva BiH.

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak poručio je večeras kako vlast SNSD-a odlazi u prošlost i da kandidatkinja ove stranke za predsednicu bh. entiteta Republika Srpska Jelena Trivić vodi u odnosu na Milorada Dodika.

„Prvi rezultati zadaju pravac koji je nepovratan i nepromenjiv kada je u pitanju trka za predsednika RS-a“, najavio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.