jakov milatović crna gora izboriFoto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Zakonski okvir omogućava da pojedini predsednički kandidati nisu uspeli da ostvare ni približan broj glasova u odnosu na broj predatih potpisa podrške građana. No, bez obzira na to, iz budžeta su dobili po zagarantovanih 25 hiljada evra za finansiranje kampanje.

Iako su svi predsednički kandidati uredno predali potpise podrške najmanje 1,5 odsto upisanih birača na predsedničkim izborima (oko 8.100 potpisa), pojedini nisu uspeli da ostvare ni približan broj glasova.

Tako je kandidat Jovan Radulović na izborima dobio 2.574 glasa odnosno 0,76 odsto, dok je Goran Danilović osvojio 4.659 glasova.

Bez obzira na to iz državne kase za finansiranje kampanje dobili su po zagarantovanih 25 hiljada evra. I to kažu u NVO sektoru nije prvi put da se dešava u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

„Iz izbora u izbore govorimo o predsedničkim izborima, imamo primere da kandidati koji nemaju neku veliku šasnu da zabeleže neki značajan rezultat dobijaju ova sredstva i problem je što u crnogorskom zakonodavstvu ne postoji mehanizmi koji bi sprečili ovakve pojave“, kaže za TVCG Ognjen Mitrović iz Cemija.

A, takve pojave mogu se kažu u Državnoj izbornoj komisiji spriječiti samo reformomizbornog zakonodavstva.

„To je pitanje da kažem za izbornu reformu o modalitetima na kojima se može u budućem periodu razmišljati kada je u pitanju potvrđivanje kandidatura, odnosno izbornih lista, i ja se nadam da će u nekom narednom periodu odbor za izbornu reformu početi da funkcioniše isagledati ovo pitanje“, istakao je Nikola Mugoša, predsjednik DIK-a.

Da je reforma u delu finansiranja predsedničke kampanje neophodna, smatraju i u Cemiju. Predlažu rešenje po uzoru na razvijene evropske države.

„U određenim državama, ukoliko kandidat ne ostvari jedan posto, on ne dobija sredstva i dužan je prilikom podnošenja kandidature da preda garanciju koja na kraju sredstva, ukoliko ne ostvari taj procenat država zadržava“, dodaje Mitrović.

Sve to kako zaključuju naši sagovornici neophodno je hitno uraditi jer zagarantovani novac iz državne kase za kampanju kandidati su dobili i pored utvrđenih nepravilnosti u njihovoj dokumentaciji. Dok se to ne desi, ostaje nam da čekamo ishod tužilačke istrage predmeta formiranih zbog falsifikovanih potpisa podrške nekom od predsedničkih kandidata, koji su, kako nam jes aopšteno iz ODT-a, u fazi izviđaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.