Bogati Vulinov tužilac iz Sarajeva 1Foto: sistraga.ba

Državni tužilac Bosne i Hercegovine Dubravko Čampara u Sarajevu je do januara ove godine imao četiri stana uknjižena na svoje i ime svoje supruge Maide.

Onda je u prodao udeo u jednom od četiri stana, pa je u aprilu, na ime svoje supruge, kupio stan u Istanbulu, objavio je portal istraga.ba ukazujući da najmanje jedan stan, od ukupno četiri, tužilac za organizovani kriminal BiH nije naveo u svom imovinskom kartonu dostavljenom Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH (VSTV).

Čampara je srpskoj javnosti poznat još iz slučaja Darka Eleza, koji je novembra prošle godine priznao krivicu i osuđen je na 15 godina zatvora za krivična dela za koja ga tereti optužnica Tužilaštva BiH u predmetu „Lutka“. Smatra se da bi njegovo svedočenje moglo da reši najmanje četiri ubistva koja su se dogodila u Srbiji.

Naime, tada je istraga.ba objavio da je Elez, što je potvrdio portalu i njegov branilac Senad Kreho, optužio Čamparu da je sa Aleksandrom Vulinom, ministrom unutrašnjih poslova Srbije, sve dogovorio kako bi krivičnog progona bio spašen Vladimir Kovačević zvani Kovač.

Vulin je, podsetimo, sa spomenutim Kovačem, nekadašnjim vođom navijača FK Rad i licem hapšenim za nelegalno nošenje oružja uslikan zagrljen avgusta prošle godine. Vulin će istog dana potvrditi da je fotografija autentična i da se sa Kovačem, koga je kazao da ne poznaje, fotografisao na koncertu „Riblje Čorbe“.

“Sve si dogovorio s Vulinom“, reći će Darko Elez državnom tužiocu Bosne i Hercegovine Dubravku Čampari koji ga je tog dana nameravao ispitati o okolnostima ubistva Siniše Miličevića Tigra u Istočnom Sarajevu. „Bio si u Beogradu“, nastaviće Elez „dva dana pre nego mi je MUP Srbije oduzeo državljanstvo“.

Čampara se, kako piše u saopštenju MUP Srbije aprila prošle godine sastao sa Vulinom u Beogradu kada je ocenjeno “da saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala mora biti kontinuirana kako bi policije i tužilaštva u regionu spremno odgovorili i bili korak ispred kriminalnih grupa”.

Vulin je tada naglasio da “uspešne borbe protiv organizovanog kriminala nema bez čvrste i odlučne regionalne saradnje i istakao da je operativna saradnja i razmena informacija u ovoj oblasti imperativ”, stoji je u saopštenju za javnost MUP-a RS.

Bogati Vulinov tužilac iz Sarajeva 2
Foto: snapshot mup.rs

Vulinov beogradski gost i sarajevski tužilac Čampara, iako državni tužilac protiv organizovanog kriminala, nije dopustio da VSTV objavi njegov imovinski karton.

Zato su novinari Centra za istraživačko novinarstvo putem zemljišno knjižnih izvadaka pronašli nekoliko nekretnina koje mu pripadaju.

Međutim, na CIN-ovom popisu, kako navodi istraga.ba nema dva stana koja je u tom trenutku, ili posle posedovao ili poseduje ovaj državni tužilac BiH.

“ Prema CIN ovoj bazi podataka, Dubravko Čampara i njegova supruga u Sarajevu poseduju dva stana te kuću u Trnovu. Međutim, u u tenutku obave te baze podataka, tužilac Čampara i njegova supruga bili su vlasnici četiri stana u Sarajevu”, ukazuje portal.

Istraga.ba je uspela da prikupiti sve ZK izvatke prema kojima Čampara poseduje tri stana u istoj Bočlničkoj ulici u Sarajevu.

Do 26. maja ove godine, jedan stan u ovoj ulici formalno je, navodi se, bio u vlasništvu Dubravka Čampare i njegove supruge Maide. Ali na osnovu kupoprodajnog ugovora od 30. decembra 2021. stan je, piše istraživački portal,  uknjižen na Ermina Čengića i na Maidu Baščaušević (devojačko prezime supruge Dubravka Čampare).

Početkom februara ove godine, supruga državnog tužioca Dubravka Čampare sletela je na istanbulski aerodrom Sabiha Gokcen. U Sarajevo se vratila četiri dana kasnije. Tada je, naime, dogovorila kupovinu stana na adresi “Istanbul Kagithane Merkez Mahala”.

U pitanju je stan broj 55, na četvrtom spratu,  u kompleksu “Hep Residence”. Ovaj komplekst zgrada još nije završen, a planirano je da stan porodice Čampara bude useljiv u decembru ove godine. Nekretnina je plaćena 2,25 miliona turskih lira, što je u trenutku obračuna iznosilo 140 hiljada i 501 euro.

Dakle, tužilac Čampara, odnosno njegova supruga u Istanbulu su kupili stan vredan oko 280 hiljada maraca, piše istraga.ba, ukazujući da ni ova nekretnina nije navedena u imovinskom kartonu.

Prema zvaničnim podacima, Čampara je prijavio da je njegova mesečna plata 4300 KM, dok supruga zarađuje 3000 KM. No, osim četiri stana u Sarajevu, jednog u Istanbulu, kuće u Trnovu, Čampare su uspele i da steknu 50 hiljada maraka ušteđevine i novi automobil marke Volvo, čiju je vrednost procenio na – 30 hiljada maraka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.