Borenović: Dodik se ne bavi poslom za koja ima ustavna ovlašćenja, ali se bavi unosnijim poslovima 1Foto: N1 printscreen

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da se član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik ne bavi svojim poslom za koji ima ustavna ovlašćenja, ali se bavi drugim poslovima, za koje nema nadležnosti.

„Ti drugi poslovi su očigledno unosniji“, naveo je Borenović.

Borenović je na svom Fejsbuk profilu podsetio da je Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozef Borelj objavio da se BiH pridružila i poslednjim odlukama Saveta EU o sankcijama Rusiji, tri od 21. jula i jednom od 25. jula.

„Na isti način kao i do sada, od 25. februara do danas, BiH se pridružila odlukama, kojima se uvode ili produžavaju restriktivne mere i proširuju spiskovi osoba i subjekata koji su pod sankcijama zbog Ukrajine“, naveo je predsednik PDP-a.

Iz Brisela se, istakao je Borenović, jasno navodi da EU prima na znanje „posvećenost ovih zemalja koje obezbeđuju da njihove nacionalne politike budu u skladu sa odlukama Savjeta EU“, što se „posebno pozdravlja“.

„Takođe, Borelj je nedvosmisleno potvrdio da je Srbija jedina država na Balkanu koja se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. Ovo su nepobitne činjenice, sve ostalo je beg od istine i farsa. Ovo pokazuje da se član Predsedništva BiH iz RS Milorad Dodik ne bavi svojim poslom za koji ima ustavna ovlašćenja“, kazao je on.

Prema njegovim rečima, Dodik se zato „itekako bavi rudnikom ‘Ljubija’ i fabrikom ‘Alumina’, gde nema nadležnost, ali očigledno ima motiv“.

„Verovatno su ti poslovi dosta unosniji“, naveo je Borenović.

Dodik je tokom nedavnog boravka u Izraelu najavio prodaju državnog kapitala Rudnika železne rude „Ljubija“ firmi osnovanoj u Njujorku, i iza koje stoji američki državljanin jevrejskog porekla.

Opozicija navodi da se radi o veoma spornoj firmi, kao i da je Dodik umešan u nameru da se zvornička „Alumina“ proda fočanskom tajkunu Gordanu Pavloviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.