„Božji blagoslov za sve Srbe na Balkanu": Orban se otvoreno umešao u izborni proces BiH 1Foto: Shutterstock/Alexandros Michailidis

Mađarski premijer Viktor Orban otvoreno se umešao u izborni proces u Bosni i Hercegovini poslavši u četvrtak poruku u kojoj direktno podržava aktuelnog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, poznatog po antizapadnim stavovima i bliskosti sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U video-poruci, koju je objavio javni servis Republike Srpske (RTRS), Orban nije ni pomenuo Bosnu i Hercegovinu kao državu, te naveo da RS u nedelju očekuju izbori koji su važni za Mađarsku, ali i za ceo region.

Rekao je da odlično poznaje „predsednika“ Dodika, opisavši ga kao dobrog prijatelja Mađarske i Mađara.

„Ponosan sam na naše lično prijateljstvo. U njemu sam upoznao čoveka koji je spreman da čuva mir, koji je otvoren za dijalog, koji se zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i koji uvek i u svim prilikama štiti interese srpskog naroda. Uvek sam ga podržavao, zato želim i da sarađujem sa njim i ubuduće. Nadam se da ću i posle izbora imati priliku za to“, izjavio je Orban, prizvavši Božji blagoslov „za sve Srbe na Balkanu“.

Aktuelni mađarski premijer ranije je najavio da će njegova vlada blokirati svaki pokušaj uvođenja sankcija Dodiku na nivou Evropske unije zbog stalnih osporavanja teritorijalnog integriteta BiH i pretnji otcepljenjem RS, piše Jutarnji.hr.

Dodik je ranije odlučio da se neće boriti za još jedan mandat u državnom vrhu na izborima zakazanim za 2. oktobar, iako na to ima zakonsko pravo. Odlučio je da konkuriše za mesto predsednika RS, a planira da ga u Predsedništvu BiH zameni aktuelna entitetska predsednica Željka Cvijanović.

Jedna od retkih anketa čiji su rezultati objavljeni, pokazala je da Dodik uprkos agresivnoj predizbornoj kampanji zaostaje za kandidatom ujedinjene opozicije Jelenom Trivić.

Mediji pod kontrolom Dodikovog režima objavili su ove sedmice rezultate navodne ankete jedne mađarske agencije u kojoj se navodi da je Dodik u prednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari