Brnabić: RS je nastala da bi se sprečili zločini nad Srbima počinjeni u Drugom svetskom ratu 1Mesto: Beograd Datum: Wed Oct 20 11:23:28 CEST 2021 Dogadjaj: DRUŠTVO - Medunarodna strucna konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2021" u organizaciji Fondacije “Tijana Juric” i Centra za nestalu i zlostavljanu decu Fotoreporter: Milica Vuckovic Licnosti: Ana Brnabic Izvor: FoNet

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Banjaluci da je Republika Srpska (RS) plod želje srpskog naroda da živi u miru i da se spreče zločini koji su nad srpskim narodom počinjeni tokom Drugog svetskog rata.

Brnabić je na svečanoj akademiji povodom Dana RS navela da je Republika Srpska „sačuvala srpsko ime i prezime i pravoslavnu veru“.

Premijerka Srbije ocenila je da je odnos Srbije i RS „postao specijalan“ zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu Predsedništva BiH Milorada Dodika i prenela Vučićeve čestitke povodom Dana RS.

„Brinu me izazovi i problemi sa kojima se suočava Srpska i njeno rukovodstvo, zabrinjava uvođenje sankcija, Dodiku jer je činjenica da one nisu nikada nisu bile rešenje. Srbija nikada neće provoditi sankcije protiv pripadnika svog naroda u BiH i Republici Srpskoj“, kazala je Brnabić.

Još je navela da je „Otvoreni Balkan“ politika koju zagovara Srbija, kako bi se „stvorila drugačija budućnost od prošlosti, ne granice i ograničenja, već slobodan protok robe, ljudi, kapitala“.

Dodik: RS simbol života Srba s te strane Drine, BiH je velika nevolja

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je Republika Srpska (RS) simbol postojanja i života Srba sa te strane Drine.

„Ona je simbol našeg opstanka i našeg nepristajanja na nestanak ili odlazak. Ona je čuvar sećanja na naše stradanje u 20. veku“, kazao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana RS.

Dalje je kazao da se RS „na svoj 30. rođendan bori da sačuva ono što su joj velike sile priznale posle okončanja građanskog rata u BiH, na šta je i sama Republika Srpska stavila potpis“.

„Mi smo jedina republika na svetu koja mora da se opet i iznova bori za nešto što je pre 26 godina napisano i potpisano“, ocenio je Dodik.

On je naveo da je za njega BiH „velika nevolja i regresija“, kao i da u njoj „nema vizije i ideje koja bi je mogla okupiti u budućnosti“.

„Ne smemo se vezivati za BiH da ne bi morali žaliti kad neminovno odemo“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ne treba misliti da je strani faktor svemoguć i da mu „ne treba pružiti otpor“.

„Kad god dođe nova ponuda za nas od posrednika koji mašu silom, moramo se naučiti da strpljivo čekamo da se oni obeshrabre dok ta ponuda ne ode u korpu, gde joj je mesto“, rekao je Dodik.

Dodao je da je u BiH potrebno poštovanje Ustava zemlje, navodeći da će se BiH raspasti ako toga ne bude, a onda će RS „krenuti ka izlazu“.

Još je rekao da Republika Srpska „nije genocidna tvorevina već narodna država, a da srpski narod nije genocidan već državotvoran narod“.

„Moraćemo pažljivo da odmerimo šta je naš istinski entitetski interes. Neće se uvek dobiti ono što želimo, ali to ne znači da ćemo odustati. Po okončanju rasprava koje će uslediti, narod će na referendumu odlučiti o novom Ustavu Republike Srpske“, rekao je Dodik.

Cvijanović: Slavimo 9. januar jer je deo našeg identiteta, a ne da bi provocirali

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je 9. januar deo identiteta Republike Srpske i da se zato slavi kao Dan RS, a ne da bi nekoga provocirali.

„Identitet Srpske, čiji je deo 9. januar, ukorenjen je duboko u ovim krajevima. Mi ne obeležavamo ovaj dan da bismo nekoga provocirali“, kazala je Cvijanović na svečanoj akademiji povodom Dana RS.

Ona je navela da je ponosna na ono što je postignuto za 30 godina postojanja RS, naglasivši da RS nastavlja putem razvoja, za šta joj je neophodan mir.

Predsednica RS ocenila je da se ovaj bh. entitet suočava sa raznim opstrukcijama, ali da RS „govori jezikom Ustava BiH, znajući šta joj pripada, i jezikom demokratije“.

„Legalisti smo. U multietničkim državama, ključ sloge je dijalog, a toga nema u BiH“, dodala je Cvijanović.

Prema njenim rečima, ohrabrenje je što okruženje shvata šta su stvarni problemi u BiH, ali da se svi koji to vide nalaze na meti napada političkog Sarajeva.

„To je smišljeno da bi se obeshrabrio onaj koji želi da vidi stvarnu sliku u BiH“, kazala je Cvijanović.

Još je navela da je ključ za stabilnost BiH u rukama domaćih političara i dijalogu.

„Generacijama koje dolaze želimo da ostavimo mirnu i stabilnu Srpsku u kojoj će moći da grade svoju, ali i budućnost svojih porodica“, zaključila je ona.

Patrijarh Porfirije: Briga za svoja prava nikada ne treba da ugrožava tuđa prava

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije poželeo je na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske mir svima onima koji žive na prostorima RS i BiH.

„Moramo biti svoji, imati ljubav prema svom narodu, kako bismo mogli prepoznati druge, njihove vrednosti i potrebe. Pripadajući sebi, možemo postati svetski“, kazao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da je došao večeras u Banjaluku da „ohrabri srpski narod u borbi izgrađivanja jedinstva među sobom“.

„Ovde sam sa vama i uvek ću biti da razumem ono što vi smatrate da je važno za vas, za vaša neotuđiva prava. Siguran sam da to čine i drugi narodi koji se prožimaju sa vama u Republici Srpskoj i BiH“, kazao je patrijarh.

Naglasio je da i drugi narodi u RS i BiH imaju svoje poglede na svoja prava i da traže razumevanje.

„Briga za svoja prava, ne treba nikada da ugrožava tuđa prava“, istakao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, da bi postojalo bolje međusobno razumevanje, nužan je da razgovor.

„Onda, to isto da činimo sa drugima. Taj dijalog treba da bude bez teških reči, na svim stranama ima veoma mnogo onih koji su povređeni, a mnogi i neutešni“, istakao je patrijarh Porfirije.

Podsetio je na reči patrijarha Pavla: „Ako hoćemo da nas drugi čuju, moramo imati jake argumente, a blage reči“.

„Na putu mira, na putu izgrađivanja jedinstva unutar Republike Srpske, ali i dijaloga i traženja rešenja koje će obezbediti mir za sve narode, imate u meni saputnika“, kazao je patrijarh Porfirije.

Proslava Dana RS 9. januara počela je večeras svečanom akademijom, a sutra će na Trgu Krajine biti održan svečani defile.

Ustavni sud ranije je proglasio neustavnim 9. januar, Dan RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari