Čović: Sankcije ništa ne rešavaju 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović rekao je danas da je protiv uvođenja sankcija bilo kome, jer ranija iskustva govore da se na taj način nije rešio nijedan problem u Bosni i Hercegovini.

Čović je odbacio odgovornost za podizanje napetosti u zemlji tvrdeći da se njegova stranka i on zauzimaju za red i reforme koje bi zemlju povele prema Evropskoj uniji.

Ako neko pokušava danas da stvori red u BiH, to je HDZ. Želim da poštujemo Ustav i zakone, da stvorimo mogućnosti evropskog puta BiH i reformske aktivnosti, kazao je Čović u Usori, prenosi portal Bljesak.

On je vodeće političare pozvao na razgovore o postizanju dogovora o važnim reformama, poput izmene Izbornoga zakona, kako bi se garantovalo legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i otklonila diskriminacija predstavnika manjina, u skladu sa presudama Ustavnoga suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava.

Ravnopravnost svih naroda i svih stanovnika je osnova funkcionalnosti BiH, rekao je Čović i dodao da se pokušajem nametanja većinskog sistema i dominacije jednoga naroda krše Ustav države i Dejtonski sporazum.