Crna Gora: Demokratska partija socijalista uskraćuje podršku Vladi Dritana Abazovića 1Milo Đukanović i Dritan Abazović Foto: Služba za informisanje Predsednika Crne Gore

Demokratska partija socijalista (DPS) uskratiće podršku crnogorskoj Vladi Dritana Abazovića, odlučeno je danas na sednici predsedništva te stranke kojom je predsedavao predsednik partije Milo Đukanović, prenosi Radio i televizija Crne Gore.

„Promenom političkog kursa Vlada Crne Gore je, suprotno političkom sporazumu o njenom formiranju, napustila prioritetni zadatak ispunjavanja obaveza iz agende evropskih integracija i ishitreno, neodgovorno i bez konsultacija sa stručnom javnošću ušla u zaključivanje Ugovora sa SPC čime je nanela neprocenjivu štetu državnim interesima“, piše u saopštenju.

Funkcioner DPS-a Jevto Eraković napisao je na svom Tviter nalogu da Vlada više nema podršku DPS-a jer za tu stranku „prioritet, bio i ostaje, evropska agenda“.

„Bez kalkulacija smo podržali vladu verujući da nam je EU zajednički cilj. Sada kada je nažalost jasno da nije tako, opet bez kalkulacija nastavljamo da se borimo za isti cilj“, napisao je Eraković.

Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović i članovi Predsedništva partije na sednici su raspravljali o daljim potezima nakon što je Vlada u petak usvojila Predlog Temeljnog ugovora sa SPC, i nakon što je SDP poručio da više nema njihovu podršku.

Iz Vlade je u petak zvanično saopšteno da je usvojen Prijedlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

Najavu premijera o eventualnom ponavljanju glasanja iz SDP-a su ocenili pravno neutemeljenom, a ostaju pri stavu da je, što se njih tiče, Vlada izgubila podršku u parlamentu, te da će inicirati skraćenje mandata Skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.