Partija Milana Kneževića uskratila podršku Vladi Crne Gore zbog glasanja u UN o Srebrenici 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Predsedništvo Demokratske narodne partije (DNP) je danas osudilo odluku Vlade Crne Gore da u Generalnoj Skupštini UN u četvrtak glasa za Rezoluciju o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u ;Srebrenici 1995, i najavilo da neće ući u rekonstruisanu Vladu uslovljavajući podršku Vladi usvajanjem nekoliko zahteva.

DNP u Skupštini Crne Gore ima četiri poslanika koji, međutim, ne mogu uskraćivanjem podrške srušiti Vladu jer i bez njih Spajić ima podršku 41 poslanika vladajuće većine.

Na izbore su izašli u koaliciji „Za budućnost Crne Gore“, zajedno s Novom srpskom demokratijom Andrije Mandića koji je potom izabran za predsednika Skupštine. Oni u parlamentu pružaju podršku Spajićevoj Vladi i pokrivaju „po dubini“ važna mesta u ključnim ministarstvima i profitabilnim državnim energetskim kompanijama.

Za jun je najavljena rekonstrukcija Vlade kada bi trebalo da u nju uđu i dobiju ministarska mesta.

Predsedništvo DNP-a je jednoglasno donelo odluku o obustavljanju podrške Vladi Milojka Spajića ako ne usvoje predloženu rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Sednica Skupštine je bila zakazana za ponedeljak, ali mediji navode da je oddložena za četvrtak, 30. maj.

„Predsedništvo DNP-a veruje da je premijeru Milojku Spajiću jasno da bi neusvajanje Rezolucije o genocidu u Jasenovcu značilo i kraj njegove Vlade u ovom formatu parlamentarne većine“ – piše u saopštenju.

Ako bi ipak bila izglasana Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, a sve u cilju postizanja dogovora o daljem funkcionisanju parlamentarne većine koja će podržavati Vladu, iz DNP-a navode da je neophodno „dostaviti konkretnu i u vremenski normiranim poglavljima realizaciju programa „Evropa sad 2″ na osnovu kojeg je PES na izborima 11. juna dobio najveći broj glasova, a što je DNP u konačnom i opredelilo da podrži vladu Milojka Spajića“.

Traže i pokretanje ustavne inicijative o normiranju srpskog jezika kao službenog.

Traže i da se uvede „norma o nezastarevanju krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije, a posebno za ona dela koja se odnose na višedecenijsku brutalnu pljačku Crne Gore i njenih građana“.

Traže i da se predlože zakonska rešenja i međudržavni sporazumi o dvojnom državljanstvu sa Republikom Srbijom i da se Ustavom i zakonom normira „trobojka kao narodna zastava“.

„Izvršiti smenu jednog broja ministara za koje postoje ozbiljne sumnje da imaju veze sa organizovanim kriminalnim grupama i koruptivnim aktivnostima; Aneksom postojećeg koalicionog sporazuma precizirati i obavezati se na ispunjenje gore navedenih zahteva“ – zahtevi su DNP.

Predsedništvo Demokratske narodne partije saopštilo je da neće podržati rekonstrukciju Vlade najavljenu za jun.

Politički analitičar Marko Savić je kazao da pošto je Crna Gora u UN podržala Rezoluciju o Srebrenici, nema sumnje da Milan Knežević i njegova Demokratska narodna partija mogu ostati izvan Vladekada bude rekonstrukcija, sa zadatkom konsolidovanja tog dela biračkog tela, dok bi Nova srpska demokratija Andrije Mandića sprovodila svoj program na istim vrednostima i ideološkim temeljima kao što će to Knežević i DNP činiti van vlasti.

Savić ;je za „Pobjedu“ kazao da je jasno da se stvara veštački okvir u kojem se dva lidera bivšeg Demokratskog fronta (DF) žele prikazati kao da je jedan evropejac, a drugi čvrstorukaš, ; iako su na istom političkom, ideološkom i vrednosnom polu.

„Zato je Knežević preuzeo ulogu lošeg policajca kojem je zadatak da konsoliduje ‘tvrdo’ prosrpsko biračko telo. Ne zaostaje ni Mandić kada je u pitanju ovakav odnos prema Vladi, ali on to radi drugačije, time gradeći veštački okvir u kojem treba da poverujemo u razlike između njega i Kneževića“- smatra Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari