Crna Gora od Britanije zatražila izručenje Duška Kneževića, advokat osporava zahtev 1Foto: Pixabay/succo

Crna Gora je zatražila pred u sudom u Londonu izručenje Duška Kneževića, dok su Knezevićevi svedoci osporili taj zahtev, tvrdeći da u Crnoj Gori on ne bi imao pravično suđenje. Kneževićevi svedoci su rekli da, ako bude izručen, suočiće se sa optužbama za prevaru od 12,5 miliona evra i ne bi imao fer suđenje.

U govoru pred Vestminsterskim sudom, srpski advokat Radovan Grbović, kao svedok biznismena, rekao je da je Knežević koji poseduje desetine kompanija u Crnoj Gori postao meta politički motivisanog krivičnog gonjenja nakon svađe sa predsednikom držve Milom Đukanovićem.

Crnogorski pravosudni sistem je sklon „političkom uticaju“, rekao je Grbović, koji se pojavio putem video-linka. On je citirao istoriju slučajeva koji su, kako je rekao, pokrenuti da bi se pojedinci optuženi za nedela upleli u „beskrajne politički motivisane krivične postupke“, javlja Radio-televizija Crne Gore prenoseći law360.com“.

On se osvrnuo na osudu iz 2019. godine dvojici lidera opozicionih partija i drugima za pokušaj državnog udara 2016. godine. Odluku je kasnije poništio žalbeni sud, koji je naložio ponovno suđenje.

„Kada postanete Đukanovićev neprijatelj, onda će se celi državni sistem angažovati da te osobe diskredituje i diskvalifikuje iz politike i života u Crnoj Gori“, rekao je Grbović na sudu.

Grbović je rekao da je, iako je pravni i regulatorni okvir Crne Gore blizak evropskom, „implementacija i primena tih zakona veoma upitna“.

On je citirao izveštaj Fridom Hausa, u kojem je utvrđeno da najveći broj prijava Evropskom sudu za ljudska prava podnose pojedinci iz Crne Gore, koji se suočavaju sa krivičnim postupcima koji u proseku traju deset godina.

Ali Crna Gora je u svom pisanom podnesku navela da je nezamislivo da zemlja koja je ‘umereno spremna’ da postane članica EU može imati proces suđenja koji je toliko ‘flagrantno nepravedan’ da poništava ili uništava samu suštinu ljudskih prava pojedinca.

Tužilaštvo polazi od propasti dve najveće poslovne banke u Crnoj Gori — Atlasmont banke AD Podgorica, poznate kao Atlas banka – i Investicione banke Montenegro AD Podgorica, odnosno IBM banke — koje su bile dio Kneževićeve Atlas grupe.

Kneževića (63) traže crnogorski tužioci zbog navodne zloupotrebe položaja predsednika Atlas grupe da ubedi Đorđa Đurdića, izvršnog direktora Atlas banke, da u ime zajmodavca izda nezakonite garancije.

Knežević tvrdi da su akcije protiv njega motivisane njegovim političkim suprotstavljanjem Đukanoviću — za šta je Crna Gora rekla da je besmisleno, navodi se u pisanom podnesku Crne Gore.

Kler Dobin, pravna savetnica Crne Gore, rekla je da Grbović nije ispunio svoju dužnost svedoka da razmotri da li su optužbe protiv Kneževića imale „objektivnu osnovu“: „Kada tvrdite da je neko krivično gonjen iz političkih razloga, možda bi bilo veoma važno da kao stručnjak shvatite da li sve ima objektivnu osnovu. Vi to niste uradili. Niste pogledali ni dokaze koji su u predmetu, niti osnovu po kojoj se Knežević krivično goni.“

Dobin je Grboviću tokom unakrsnog ispitivanja sugerisala da se Kneževićev saoptuženi Đurdić već izjasnio krivim za nezakonito davanje garancije u ime Atlas banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.