Crna Gora ograničila cene proizvoda, ali se još ne zna kojih 1Foto: Beta/Igor Šljivančanin

Skupština Crne Gore usvojila je kasno večeras Zakon o privremenim merama za ograničavanje cena proizvoda od posebnog značaja za život i zdravlje ljudi. Zakonom međutim nije precizirano na koje se proizvode ograničenje odnosi.

Taj predlog zakona je pripremila prethodna Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER), a nova Vlada je na sednici 5. maja zaključila da ostaje pri tom predloženom aktu.

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović izjavio je da je zakonom predviđeno stvaranje pravnog okvira za ograničenje cena u slučajevima postojanja ozbiljnih inflatornih rizika, kao i poremećaja na tržištu, a podzakonskim aktom će se utvrditi lista proizvoda na koje se zakon odnosi, uz obavezu da se tromesečno preispituje odluka.

Kako je objasnio, proizvodi koji će se naći na listi zavisiće od procene Vlade u datom momentu, te da se mere koje Vlada može da propiše u cilju ograničavanja cena, odnose na određivanje maksimalne maloprodajne cene, fiksne cene proizvoda i marže.

On je istakao da ovakva zakonska rešenja postoje već u zemljama regiona, kao i da će mere donositi u dogovoru sa privrednicima, kako ne bi bili na gubitku.

Pojedini poslanici su ocanili da taj zakon nije održiv ni primenjiv jer se ne zna na koje se proizvode osnosi.

Vlada je prethodno, pre nekoliko dana smanjila akcize na gorivo tako da je gorivo danas jeftinije za više od 20 centi po litru.

Vlada je privremeno ukinula porez na dodatu vrednost na brašno i jestivo ulje. PDV je bio sedam odsto. Na so je smanjila PDV sa 21 na sedam odsto.

U Crnoj Gori postoje dve stope PDV – od sedam i 21 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.