Crnadak: Dešavanja u Savetu bezbednosti UN novi šamar međunarodnom ugledu BiH 1Igor Crnadak Foto: Wikipedia

Bivši ministar spoljnih poslova BiH i potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je da je država Bosna i Hercegovina „doživela lakrdiju“ i bila predmet ismejavanja zbog dešavanja na ovonedeljnoj sednici Saveta bezbednosti UN.

„Ovo je još jedan šamar međunarodnom ugledu Bosne i Hercegovine“, rekao je Crnadak za regionalnu N1 televiziju.

On je kazao da je Bosna i Hercegovina trebalo da obavesti Savet bezbednosti UN da nema usaglašen stav u vezi sa izveštajem Visokog predstavnika Kristijana Šmita o stanju u zemlji i da se u ime države niko neće obratiti.

Da bi sprečio obraćanje ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja pred Savetom bezbednosti, koji je raspravljao o situaciji u BiH, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poslao je u Njujork predsedavajućeg Saveta ministara Zorana Tegeltiju, kako bi on govorio u ime BiH jer ima višu funkciju.

Potom je u Njujork otputovao predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, koji ima višu funkciju od Tegeltije, i obratio se Savetu bezbednosti, ali bez usaglašenog stava u Predsedništvu BiH.

Crnadak je rekao da sve to predstavlja i poraz Dodikove politike.

„Na ovakav potez se išlo jer je Dodik bio ubedjen da može izvesti akrobaciju i to mu se vratilo kao bumerang. Na kraju je i Republika Srpska, ali i cela BiH, doživela šamar, sve za unutrašnje potrebe“, kazao je.

Ocenio je da je obraćanje Šmita pred Savetom bezbednosti „konačan debakl Dodikove politike, posle vrlo prijateljskog i toplog dočeka“ nemačkog diplomate kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića i patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija.

Crnadak je kazao i da Dodik i njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) uopšte nisu zainteresovani za spoljnu politiku BiH.

„S obzirom da u diplomatiji nema milionskih tendera, nema muljanja na koja su navikli i zgrtanja velike količine novca u privatne džepove, onda su oni taj čitav sektor jednostavno prepustili Bošnjacima i Stranci demokratske akcije (SDA)“, naveo je Crnadak.

Dodao je da je diplomatija samo odraz unutrašnjih dešavanja u BiH i da je u ovom slučaju reč o „kreiranju veštačkih sukoba za vlastite potrebe“.

Po pitanju sadržaja Šmitovog izveštaja Savetu bezbednosti, Crnadak je rekao da je važna činjenica da su kritike upućene samo pojedincima, a nikako narodima.

Upitan da li je Šmit za njega legalan Visoki predstavnik, Crnadak je kazao da je PDP podržala stav da „procedura u vezi sa njegovim imenovanjem nije sprovedena do kraja“, ali da nije podržala stav da se sa Šmitom ne razgovara.

„Podsećam da je Dodik saradjivao i sa (bivšim Visokim predstavnikom Kristijanom) Švarc-Šilingom, za koga takođe procedura nije bila do kraja sprovedena“, naveo je Crnadak.

Ocenio je da je moguća dalja radikalizacija stanja u BiH, jer entitetska vlada do 10. juna treba da predloži formiranje Vojske Republike Srpske, prema zaključku Narodne skupštine RS.

Crnadak je rekao i da kao bivši šef diplomatije izražava žaljenje zbog odnosa Republike Srpske prema ratu u Ukrajini.

„Žao mi je što je rukovodstvo RS, kada se zauzimao stav prema dešavanju u Ukrajini, bilo protiv stava i Srbije i EU. Kada je Srbija pri glasanju u UN bila na strani Evropske Unije, RS je bila protiv toga“, naveo je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.