Crnogorski premijer Dritan Abazović u sredu dolazi u zvaničnu posetu Beogradu 1foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIĆ

Odnosi nekada “dva oka u glavi”, Srbije i Crne Gore, poslednjih godina su očigledno na niskim granama, a prva poseta crnogorskog premijera Dritana Abazovića Beogradu mogla bi da bude prekretnica koja će doneti uspostavljanje boljih odnosa i rešavanje bar nekih otvorenih pitanja.

Abazović u dvodnevnu posetu Beogradu dolazi u sredu, 29.juna, a trebalo bi da se sastane s premijerkom Srbije Anom Brnabić, predsednikom Aleksandrom Vučićem i drugim zvaničnicima.

Urednik u TV Vijesti Radomir Kračković, kaže da činjenica da Abazovićeva prva regionalna poseta sledi nepuna dva meseca od formiranja Vlade, ukazuje na to da bi moglo da dođe do blagog otopljavanja odnosa između Podgorice i Beograda. Kračković vidi pet otvorenih međudržavnih pitanja.

”Temeljni ugovor, ‘Otvoreni Balkan’, pitanje ambasadora, izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori i pitanje maltretiranja naših poslanika na granici sa Srbijom, koje se dešava mjesecima, bez obzira na to da li su glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Očekujem da sva ta pitanja budu ‘načeta’”, istakao je za dnevnik Vijesti.

Abazović je saopštio da u Beogradu nije planiran sastanak s patrijarhom srpskim Porfirijem, ali da će mu biti čast da razgovara s njim ako dobije takav zahtev. Abazovićevu koalicionu Vladu, u kojoj su pored njegove URE, prosrpska SNP, socijaldemokrate, manjine, uz podršku DPS Mila Đukanovića, ponovo “trese” Temeljni ugovor sa SPC.

Usaglašavanje i potpisivanje ovog dokumenta ponovo je pod znakom pitanja, a poslednje dve sednice včade Crne Gore, obeležila su sporenja ministara o ovim temama. Vlada je najavila formiranje radne grupe koja treba da pregovara sa verskim zajednicama o odnosima sa državom, posebno o Temeljnom ugovoru sa SPC.

Ministri iz različitih političkih partija spore se o tome da li država treba da potpiše ugovor sa SPC ili njenim eparhijama u Crnoj Gori, kakav će biti naziv budućeg ugovora i šta će biti njegov sadržaj, te da li će se pregovarati i sa kanonski nepriznatom Crnogorskom pravoslavnom crkvom, podseća RSE.

Najglasniji zagovornik potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC su ministri iz prosrpske Socijalističke narodne partije koju predvodi potpredsednik Vlade Vladimir Joković. Za njih je Temeljni ugovor sa SPC osnovni razlog za ulazak u Vladu.

„Kakav će ugovor biti, to zavisi od SPC. Ako bude prihvatljiv SPC, prihvaljiv je i nama. Ne interesuje nas ko će se protiviti nekim odlukama“, kategoričan je bio Joković.

Zbog te izjave, portparol Demokratske partije socijalista Miloš Nikolić je tražio isključenje Jokovića iz procesa odlučivanja o Temeljnom ugovoru sa SPC jer „Joković brani interese srpske crkve, a ne Vlade“.

Na drugoj strani crnogorski ministri inostranih poslova Ranko Krivokapić i odbrane Raško Konjević, iz Socijaldemokratske partije, smatraju da Vlada ne može da potpiše ugovor sa SPC zato što nije registrovana u Crnoj Gori kao pravno lice.

“ Ugovori o regulisanju odnosa sa vjerskim zajednicama moraju biti usklađeni sa Ustavom i zakonima i štititi interese države Crne Gore, a neophodno ga je ponuditi i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i drugim zajednicama koje bi se mogle registrovati”, rekao je u intervjuu za Glas Amerike Predrag Bošković, poslanik Demokratske partije socijalista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.