Cvijanović: RS spremna da vrati prenete nadležnosti, Vlada RS će za šest meseci ponuditi zakone 1Željka Cvijanović Foto: Beta/ Milan Obradović

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Republika Srpska spremna da joj se vrate nadležnosti prenete na nivo BiH, kao i da je vreme da se sagleda šta su pravi uzroci problema i šta je dobijeno prenosom nadležnosti.

„To su pitanja koja zaslužuju širu elaboraciju i svaki poslanik Narodne skupštine i konačno svaka politička partija treba tom pitanju da priđe na odgovarajući način. To su očekivanja naših građana“, rekla je Cvijanović sinoć za Radio-televiziju RS (RTRS).

Govoreći o predstojećoj posebnoj sednici Narodne skupštine RS, na kojoj bi tebalo da bude posvećena vraćanju prenetih nadležnosti, ona je navela da je potrebno doneti zakonska rešenja koja će da omoguće da sistem funkcioniše, da „niko nikom ništa ne uzurpira, da niko nikoga ne maltretira i da se se rešavaju najvažniji problemi građana“.

Prema njenim rečima, suština stvari je u tome da se otvori put za odgovarajuće razgovore, koji bi mogli da traju i do šest meseci, jer će to, kako je navela, biti neki rok u kojem se od Vlade RS traži da ponudi određena zakonodavna rešenja da bi regulisali pojedine oblasti.

Ona je istakla da Republika Srpska poziva na dijalog u BiH, ali da je za to potrebno da imate partnere koji žele da razgovaraju.

„Što se tiče Hravata u BiH mi smo dobili jasne poruke da su oni spremni da razgovaraju o svakom važnom pitanju, ali kad je reč o bošnjačkim političarima, lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da entiteti nemaju o čemu da pričaju“, navela je Cvijanović.

Predsednica RS još je kazala da su sankcije protiv srpskih političara, na koje pozivaju u Sarajevu, stvar nemoći ili nedostatka želje da sede i razgovaraju o određenim pitanjima sa ljudima s kojima tvrde da žele da žive zajedno.

„Za mene je to vrlo jasna stvar. Ovde se treba vratiti nastojanjima da se oživi bilo kakav razgovar u BiH, jer bi taj razgovor mogao da nas dovede do određenog rešenja“, navela je Cvijanović.

Ona je istakla da bi bilo normalno da predstavnici Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih, na svim nivoima vlasti, razgovaraju o svim temama, od krupnih političkih pitanja do onih ekonomskih.