Danas rasprava o inicijativi za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore, moguće da bude povučena 1Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Poslanici crnogorskog parlamenta trebalo bi danas da počnu raspravu o opozicionoj inicijativi o nepoverenju vladi premijera Zdravka Krivokapića.

Agenciji Beta je potvrđeno da je moguće da inicijativa bude povučena pošto je Demokratski front (DF) najavio da će tražiti raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Inicijativu je opozicija predala 29. novembra. U međuvremenu, pre dva dana, su lideri vladajućeg DF saopštili da traže da se organizuju novi izbori.

Jedan od lidera DF-a i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić na konferenciji za novinare je kazao da će kolegama iz parlamentarne većine i „autentičnim predstavnicima nacionalnih manjina“ predložiti da „vrate mandat“ građanima, da ponovo biraju svoje predstavnike.

Na konferenciji za novinare nisu objasnili na koji način misle da se realizuje ta procedura. Mediji spekulišu da će DF podneti inicijativu za skraćenje mandata aktulenom sazivu parlamenta.

Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA su, međutim, saopštili da ne podržavaju predlog DF-a. To znači da bi im onda trebalo podrška opozicije.

Ukoliko ipak ne bude povučena inicijava za smenu vlade nije izvesno da li će ona proći.

Iako su sve tri koalicije vladajuće većine, DF, Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA, saopštile ranije da neće podržati smenu vlade, u opozicionoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS) su ranije naveli da su sigurni da će se među njima naći poslanika koji će glasati protiv kabineta Zdravka Krivokapića. Za pad ove vlade potrebno je da glasa samo jedan poslanik vladajuće koalicije.

U parlamentu Crne Gore stranke koje čine vlast imaju 41 poslanika a opozicija 40.

Premijer Zdravko Krivokapić odložio je put na međuvladinu konferenciju u Briselu kako bi ostao u Podgorici i sačekao glasanje o poverenju vladi.

On je ranije ocenio da je inicijativa za izglasavanje nepoverenja vladi politički marketing za predstojeće lokalne izbore u Podgorici.

Najžešći kritičari Krvokapića je upravo DF, ali cela vladajuća koalicija uporno tvrdi da neće vladu ruštiti sa DPS-om Mila Đukanovića.

U Crnoj Gori se poslednjih meseci spekulisalo o formiranju manjinske vlade koju bi činila URA Dritana Abazovića i manjinske partije, a podržala bi je DPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari