Dodik će se sa Vučićem "dogovoriti" o učešću Bosne i Hercegovine na samitu u Tirani 1Foto: Instagram/@buducnostsrbijeav

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će sutra sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem „usaglasiti zajednički stav“ o učešću na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana, koji će održati u utorak, 6. decembra, u Tirani.

Dodik je rekao da je stav predsednika Srbije o odlasku na samit u Tirani veoma jasan, ali da treba uzeti u obzir i stvarne okolnosti – „činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da Srbija je najvažnija država u regionu”.

„Verovatno EU neće gledati na to bez ikakvih pokušaja da obezbedi prisustvo predsednika Vučića, ali ono što je važno je da se sutra u toku dana iskristališemo i usvojimo zajednički stav da li da idemo ili ne“, rekao je Dodik Tanjugu.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsednik Srbije ne ode na ovaj sastanak, „prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno“, piše N1 BiH.

„U Bosni i Hercegovini postoje složene procedure u vezi s tim. Poznato je da Bosna i Hercegovina ima tročlano Predsjedništvo i ako ne može jedan član, onda ide drugi i to može biti problem, ali mi ćemo sve ovo usaglasiti sa predsjednikom Vučićem”, rekao je Dodik.

Samit će biti održan 6. decembra. Ovo će biti prvi put da se samit EU-Zapadni Balkan održava u regionu, odnosno u zemlji koja nije punopravna članica evropskog bloka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.