Dačić: Vučić o odlasku u Tiranu odlučuje nakon razgovora sa Lajčakom 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić o odlasku u Tiranu odlučiti nakon sutrašnjeg sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslavom Lajčakom.

Prvi potpredsednik vlade Dačić je rekao da odluka o učešću predsednika na Samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana nije motivisana time da li Srbija želi u EU već o „beskrajnoj toleranciji EU prema izazivačima eskalacije sukoba na Kosovu, tj prema (predsedniku Vlade Kosova Aljbinu) Kurtiju“

Dačić je posle razgovora sa iranskim kolegom Hoseinom Amir Abdolahijanom u Ministarstvu spoljnih poslova novinarima rekao da je „Kurti pod noge bacio EU i Briselski sporazum“.

Šef diplomatije je izjavio i da svi planovi zavise od toga da li EU i međunarodna zajednica žele da izvrše pritisak na one koji uporno izazivaju sukobe.

Dačić je dodao da je sastanak Vučića i Lajčaka u Beogradu jedan od brojnih sastanaka za prevazilaženje eskalacija, jer postoji spisak incidentnih situacija koje Priština proizvodi i kome se ne vidi kraj.

Iz Predsedništva Srbije je najavljeno da će sastanak Vučića i Lajčaka početi sutra u 11 na Andrićevom vencu, nakon čega će medijima biti prosleđeno saopštenje.

Lajčak u Beograd dolazi u jeku zahlađenja odnosa na relaciji Beograd – Priština zbog imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra u Vladi Kosova i spora oko registarskih tablica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari