Dačić: Vučić će odlučiti da li će u Tiranu, Srbija jasno rekla šta su crvene linije 1Foto FoNet Milica Vučković

Sam predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, odlučiće da li će ići na samit Evropske unije i Zapadnog Balkana u utorak, 6. decembra, u Tirani, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić.

Rekao je i da u vezi s predlozima rešenja odnosa s Prištinom, koji se „stavljaju pred Srbiju“, „treba sačekati pa videti“, prenosi N1.

„Svaki dogovor koji ne podrazumeva Kosovo kao nezavisnu državu i njeno priznanje, odnosno članstvo u Ujedinjenim nacijama, dobra je tema i osnova za dalji razgovor“, rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija prema tome daleko od nekog definitivnog predloga, ali je „jasno rekla šta su njene crvene linije“.

„Spremni smo da razgovaramo, važno je učestvovati u razgovoru. Srbija je konstruktivna i to vide predstavnici međunarodne zajednice“, rekao je Dačić.

Ministar je ocenio da to što međunarodna zajednica govori o Srbiji na potuno pogrešan način i „ne želeći da se Priština ljuti“, pokazuje „neobjašnjivu iracionalnu povezanost nekih zapadnih zemalja i njihovog čeda“ – Kosova.

Vučić je ove nedelje izjavio je da je spreman da razmotri mogućnost da promeni odluku da ne putuje u Tiranu, na Samit lidera zemalja Zapadnog Balkana. On je pre toga rekao da na taj skup neće niko iz Srbije zbog odluke premijera Kosova Aljbina Kurtija da Nenada Rašića postavi za ministra za zajednice i povratak na Kosovo, i zbog reakcije EU na tu odluku koju je Beograd ocenio kao blagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari