Dodik: Do kraja sledeće sedmice finalni razgovor o novom Savetu ministara BiH 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmović/MO

Predsednik Republike Srpske i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će u subotu biti nastavljeni pregovori o formiranju Saveta ministara BiH sa strankama probosanske koalicije „Osmorka“, a potom u ponedeljak i sa predstavnicima HDZ BiH.

„Preciziraćemo naše odnose, a posle pojedničnih sastanaka do kraja naredne sedmice trebalo bi da imamo zajednički sastanak na kome ćemo finalizovati stvari“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da će SNSD, HDZ BiH i „Osmorka“ biti osnova nove strukture zajedničkih institucija BiH, dodavši da će od ovih stranaka iz Federacije BiH tražiti da se deblokiraju svi projekti u RS, koje je, kako je istakao, blokirala SDA i njena politika.

„Očekivati je da do kraja godine BiH dobije kandidatski status, koji nije ono što je pričano ranije, odnosno nema automatskog udaljavanja lažnog visokog predstavnika i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH“, kazao je Dodik.

On je dalje rekao da bi pravosuđe „trebalo biti odgovornije“, kao i da se „mora otrgnuti od mešetara“.

„Pravosuđe u BiH je više zavisno od ambasada Velike Britanije i SAD, nego od ljudi koji žive ovde. Pokušaćemo načiniti neki svoj pristup koji bi podrazumevao da parlamenti imenuju sudije i tužioce, a ne odmetnuta grupa u Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH“, naveo je Dodik.

On je ponovio da se u BiH treba primenjivati Ustav i da je RS spremna za dijalog.

„Osnovni princip saradnje je da niko ne sprečava projekte, ali ni predložene kadrova. Možemo izgraditi povjerenje i možemo uspostaviti novu dinamiku“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, može se doneti odluka da deo novca iz rezervi BiH bude iskorišten za investicije na dobrobit svih, čime će se, kako je ocenio, skrenuti pažnju na zajedničke projekte, a ne na svađu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.