Dodik: Kurti je umislio da je mesija koji može svima držati lekcije 1Foto: BETAPHOTO/HINA/FENA/Amer Kajmović/MO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska nikada neće dozvoliti da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo.

„Mi poštujemo i sarađujemo sa Beogradom i stavovi koje Beograd ima o Kosovu, odnosno Prištini su i naši stavovi i to uvek pratimo“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je to rekao reagujući na izjavu kosovskog premijera Kosova Aljbina Kurtija da se „zbog gorkog iskustva iz BiH neće dopustiti formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, jer ne žele da Srbija kopira model Republike Srpske“.

Dodik je ocenio da Kurti „ima velike probleme da dokaže svoj legitimitet i da je još u privremenim institucijama koje nisu legalne, niti medjunarodno priznate, uz konstataciju da veći broj zemalja članica UN nije priznao samoprolašeno Kosovo“.

Još je kazao da Kurti „nije taj koji treba da govori da li je BiH zadovoljna ili ne Republikom Srpskom i da to nije njegova stvar“, navodeći da je Kurti „umislio da je neki mesija koji može govoriti sve i svašta“.

„On je običan folirant, koji umišlja da može davati lekcije svima, ali ta vremena su davno prošla“, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Albanci sa Kosova su separatisti u pravom smislu te reči, koji pokušavaju da otmu legitimni deo države i ne ponašaju se u skladu sa Rezolucijom UN 1244.

„Sve to kada saberete oni su divljaci, koji žele da prave nešto u irelevantnim i nelegalnim okolnostima“, naveo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.