Dodik najavio mogućnost da SNSD podrži HDZ BiH u bojkotu opštih izbora sledeće godine 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da je moguće da njegova stranka podrži Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH (HDZ BiH) i bojkotuje opšte izbore u oktobru sledeće godine.

Takvu mogućnost Dodik je najavio u situaciji da se ne postigne dogovor o izbornim reformama u BiH.

„Moguće je da će ostati nerešena situacija. Ulazimo tada u mogućnost da Hrvati ne izadju na izbore. Ako bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije (CIK), ni Republika Srpska neće izaći na izbore“, kazao je on za Radio-televiziju RS (RTRS).

On nije pojasnio šta podrazumeva pod „uplivom stranaca u rad CIK-a“, navodeći da SNSD traži potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da bi učestvovao na izborima.

„Možda će opozicija iz RS pristati da učestvuje na takvim izborima, ali mi ne bi učestvovali. Mi možemo ovde (u RS) da onemogućimo da se izbori sprovedu, bez obzira što bi CIK raspisao“, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, dovoljno je da javne ustanove, kao što su škole i domovi kulture, ne ustupe svoje prostorije za glasačka mesta, ili da opštine ne formiraju mesne izborne komisije.

Uz posredovanje SAD i EU u BiH već duže vreme traju pregovori o izmenama Izbornog zakona.

Predsednik HDZ-a Dragan Čović u više navrata je izjavio da neće biti smisla održati izbore po trenutnom Izbornom zakonu BiH, koji omogućava da se hrvatski član Predsedništva izabere većinski bošnjačkim glasovima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.