"Zastava Republike Srpske biće iza mene svuda gde putujem u svojstvu njenog predsednika": Dodik nakon protestne note BiH Crnoj Gori 1Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da ne vidi ništa sporno u tome što je za vreme njegovog susreta sa predsednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem u Podgorici bila istaknuta zastava Republike Srpske, navodeći da će ona biti iza njega svuda gde putuje u svojstvu čelnika tog entiteta Bosne i Hercegovine (BiH).

Komentarišući protestnu notu koju je Ministarstvo spoljnih poslova BiH uputilo vlastima Crne Gore tim povodom, Dodik je rekao da je u toj zemlji bio „u radnoj i prijateljskoj poseti kao predsednik Republike Srpske, dela državne zajednice BiH koji je Dejtonskim sporazumom dobio subjektivitet“.

Dodik je naveo da nota koju je vlastima u Podgorici uputio ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković „ne može biti upućena u ime BiH“, jer on u Crnoj Gori „nije predstavljao BiH“, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

„To je privatna nota Elmedina Konakovića ili bolje reći muslimanska. Veoma mi je simptomatično da se kao obrazloženje za slanje note navodi obeležje Republike Srpske i pominjanje srpskog sveta. Ako je srpska trobojka i samo pominjanje srpskog sveta za neke u BiH jeres, jasno je da se nismo pomakli od 1992. godine“, kazao je Dodik.

Dodao je da su poruke upućene u Podgorici „bile usmerene na razvoj saradnje u interesu Crne Gore i Republike Srpske, ali i cele Bosne i Hercegovine“.

„Izgradnja hidroelektrane ‘Buk Bijela’ i puta Foča-Šćepan Polje je za dobrobit stanovnika i Republike Srpske i Federacije BiH i Crne Gore. Tim putem ne idu samo Srbi, već i Muslimani i Hrvati i Crnogorci i stranci“, rekao je Dodik, koji za Bošnjake redovno koristi termin „Muslimani“.

Naveo je da bi Republika Srpska „svaki dan mogla da upućuje više protestnih nota zbog ponašanja muslimanskih ambasadora, iznošenja samo muslimanskih pogleda i njihovog viđenja stanja u BiH, kao i zbog mešanja stranaca u unutrašnje prilike i stalnih odlazaka muslimanskih političkih predstavnika u zapadne ambasade na konsultacije“.

„Krajnje je vreme da Muslimani konačno shvate da BiH nije njihova i da je to zajednica sastavljena od dva ravnopravna entiteta. Jedan od njih je Republika Srpska, čiji sam ja legitimno izabrani predsednik i imam pravo da se sastajem s kim hoću, kada hoću i da pričam o čemu hoću“, kazao je Dodik.

On je rekao i da „još nije pao tako nisko da priča da živi u suverenoj BiH i da mu politiku kroje razni ‘Marfiji’ i njemu slični“, aludirajući na ambasadora SAD u Sarajevu Majkla Marfija. Dodao je da bi se „povukao kada bi došao u tu situaciju, ne čekajući da ga narod smeni“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari