Dodik pred sutrašnji sastanak sa Vučićem: Ne tražim punu podršku, ali očekujem razumevanje 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će sutra u Beogradu upoznati predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa razvojem političke situacije u BiH.

On je rekao da će Vučuću preneti da Republika Srpska „ne veruje u slatkorečive, lažne dobre namere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka“.

Dodik je kazao da sutrašnji sastanak sa Vučićem u Beogradu predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka.

„Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvek vezane za naša prava“, kazao je srpski član Predsedništva BiH novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, u Sarajevu uvek pokušavaju da „donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a posle toga po pravilu sledi još gora odluka“.

Dodik ja naveo da razume šta Srbija može da učini, a šta ne, kao i da on od Vučića ne traži podršku u celosti, ali da „očekuje razumevanje koje mora da postoji“.

Navodeći da se u BiH sa pozicije politike sile pokušavaju kreirati odnosi, on je istakao da se to mora zaustaviti, jer posle godinu dana od Republike Srpske neće biti ništa.

„Јa sam čovek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, ‘tetoši’ neke Srbe ovde, podvaljuje i pokušava da nam nametne rešenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu“, kazao je Dodik.

Dodao je da postoji „potpuno vidljiv ujedinjeni politički blok Bošnjaka, što nije slučaj sa predstavnicima Srba“.

Dodik je kazao i da će biti doneta odluka o povlačenju saglasnosti sa Zakona o vojsci, jer, kako je naveo, „RS ne želi vojsku koju će oni sutra upotrebiti protiv srpskog naroda“.

Još je rekao da RS neće dati legitimitet ni Visokom sudskom i tužilačkom savetu (VSTS) i Upravi za indirektne poreze.

Ponovio je da on ne priznaje Kristijana Šmita kao Visokog predstavnika, te naglasio da Šmit može doneti bilo kakvu odluku, ali da ona neće važiti u RS.

Predsednik Srbije ranije danas najavio je da će se sutra u Beogradu sastati sa Dodikom, a da će u narednim sedmicama razgovarati sa Bakirom Izetbegovićem kao bošnjačkim liderom.

Vučić je naglasio da je veoma važno da se otvori srpsko-bošnjački dijalog.