Dodikova obmana sa EUFOR-om: Prebacivanjem mirovnih snaga u nadležnost Brisela ruši se Anex 1 Dejtonskog sporazuma i daje “veto” Republici Srpskoj za raspored stranih vojnika 1Foto: istraga.ba

Na prvi pogled se čini da je Milorad Dodik “pokleknuo” u vezi sa angažmanom snaga EUFOR-a u BiH. Ali predlog lidera SNSD-a i člana Predsedništva BiH zapravo je velika opasnost za sigurnost Bosne i Hercegovine, piše u svojoj analizi portal istraga.ba.

I u svemu tome mu, ukazuje, pomaže šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

“Ukoliko dođe do zastoja u odlučivanju u Savetu bezbednosti UN-a smatram da Predsedništvo BiH treba da zatraži od Evropske unije da ALTEA nastavi svoju misiju i Bosni i Hercegovini”, objavio je u petak na svom Tviter nalogu član Predsedništva Milorad Dodik nakon susreta sa operativnim komandantom EUFOR-ove misije ALTEA u BiH.

Nešto kasnije, Dodik je, prema informacijama Istrage, sastanku predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom kazao kako je on zainteresovan da se o angažmanu EUFOR-a odlučuje u Briselu, a ne u Savetu bezbednosti UN-a. Slično je ponovio  i na konferenciji za novinare. Istakao je da je i Misija Altea bila korisna i da treba da ostane u formatu koji danas jeste,

“Treba zahvaliti EU na njenom prisustvu jer je to dalo uverenje ljudima da je bezbednost zagarantovana. Saglasni smo da je potrebno očuvati mir i stabilnost i to nema nikakvu alternativu, pokušati obezbijediti lance snabdevanja”, rekao je Dodik.

No, šta se krije iza te izjave? Dva su ključna problema.

Prvo, Milorad Dodik želi da o angažmanu snaga EUFOR-a ne odlučuje Savet bezbednosti UN-a, već Brisel, odnosno institucije BiH. To znači da bi Predsedništvo BiH trebalo da odobri konačnu odluku o angažmanu snaga EUFOR-a u BiH.

Prebacivanjem međunarodnih snaga u nadležnost Brisela, faktički bi bio prekršen Aneks I Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na vojne aspekte mirovnog rešenja

Pojednostavljeno, bez koncenzusa u Predsedništvu, odnosno bez Dodikovog glasa, ne bi  mogao biti usaglašen broj vojnika EUFOR-a u BiH, kao niti njihovo kretanje i raspoređivanje. O stavu Milorada Dodika bi, tako, zavisilo delovanje EUFOR-a u BiH.

Drugo, prebacivanjem međunarodnih snaga u nadležnost Brisela, faktički bi bio prekršen Aneks I Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na vojne aspekte mirovnog rešenja.

“Savet bezbednosti UN poziva se da usvoji rezoluciju kojom će ovlastiti države članice ili regionalne organizacije i aranžmane da uspostave višenacionalne snage za vojnu provedbu mira (u daljem tekstu “IFOR”). Strane znaju i saglasne su da se navedene snage za provedbu mira mogu sastojati od kopnenih, vazdušnih i pomorskih jedinica iz država članica NATO-a i država koje nisu članice NATO-a, razmeštenih u Bosni i Hercegovini kako bi pomogle u osiguranju poštovanja odredaba ovoga Sporazuma (u daljem tekstu “Aneks”).

Strane znaju i ssglasne su da IFOR započne s provedbom vojnih aspekata ovoga Aneksa posle prenosa ovlašćenja sa zapovednika UNPROFOR-a na zapovednika IFOR-a”, navedeno je u Dejtonskom mirovnom sporazumu, Aneks I, član 1, tačka a.

Savet bezbednosti je, potom, usvojilo rezoluciju kojom je IFOR zamenjen SFOR-om, da bi kasnije, kao pravni sledbenici bile snage EU i NATO-a, koje bi delovale isključivo u skladu sa ranijim rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a. To je potvrđeno i u Rezoluciji 1575, donetoj u novembru 2004.

“Potvrđuje podršku vlastima Bosne i Hercegovine snagama EU-a i kontinuiranoj prisutnosti NATO-a te njihovu potvrdu da su oboje pravni sledbenici SFOR-a za ispunjavanje svojih misija u svrhu Mirovnog sporazuma, njegovih Aneksa i dodataka i relevantnih rezolucijama Saveta bezbednosti UN i da mogu preduzeti potrebne radnje, uključujući korišćenje sile, kako bi se osigurala usklađenost s Aneksima 1-A i 2 Mirovnog sporazuma i relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti UN”, navedeno je u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN.

Dakle, planovi koje je Milorad Dodik izneo danas nakon sastanaka u sa šefom Delelacije EU u BiH Johanom Satlerom i Operativnim komandantom EU za Operaciju “Althea” general pukovnikom Brajsom Hudetom, u suprotnosti su sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN-a i Dejtonskim sporazumom.

Ali ni Satler niti Hudet nisu reagovali. Prema informacijama Istrage iz diplomatskih krugova, Satler je jedan od zagovornika Dodikove ideje da se o međunarodnim snagama u BiH, umesto u UN-u, odlučuje u institucijama Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.