(VIDEO) Došli i "Noćni vukovi", bivši premijer Krivokapić, bivši šef ANB Vukšić: Moleban SPC "za svetinju braka" ispred hrama u Podgorici 1Foto: Pobjeda/Stevo Vasiljević

Ispred hrama u Podgorici počeo je moleban koji organizuje Srpska pravoslavna crkva uoči sutrašnjeg Montenegro Prajda.

Moleban je, kako je ranije najavljeno, organizovan pod geslom „za svetinju braka i očuvanje porodice“, a među okupljenima je i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović iz prosrpskog Demokratskog fronta i lider partije Slobodna Crna Gora Vladislav Dajković.
Molebanu su prisustvovali i ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Vuk Kadić.

Na moleban su došli i bivši premijer Zdravko Krivokapić i bivši direktor Agencije za nacionalnu bezbednost Dejan Vukšić, koji su nedavno osnovali partiju Demohrišćanski pokret.

Prisutni su i takozvani „Noćni vukovi“, proruska, ekstremistička grupa koja je u julu stavljena na listu sankcija Evropske unije zbog agresije Rusije na Ukrajinu.

Članovi ovog moto kluba iz Srbije su nedavno na Evroprajdu u Beogradu predvodili litiju za spas Srbije.

Mitropolit Joanikije je ranije ove sedmice kazao da se „preko određenih struktura moći iz sveta ovde propovedaju i promovišu nemoral i razvrat“.

„Kome je stalo do budućnosti porodice, otadžbine, doma, naroda svoga, kome je stalo do predaka i potomaka da pokažemo koji je naš stav i koje je naše raspoloženje – da osudimo to javno propovedanje nemorala i da štitimo porodicu i djecu“, poručio je Joanikije.

Izvršni direktor Kvir Montenegra Miloš Knežević ranije je za Pobjedu kazao da Prajd kao građanski protest nijednim potezom ne može zadirati u tradicionalne vrednosti.

„Verujemo da će ovogodišnji deseti Prajd proći zaista u mirnoj atmosferi, a i nema nikakvog razloga da ne bude tako. Montenegro Prajd kao građanski protest nijednim potezom ne može zadirati u tradicionalne vrednosti, ne targetiramo tradicionalnu porodicu jer se tim stvarima ni ne bavimo.
Montenegro Prajd baštini isključivo slobodarske i demokratske vrednosti. A sloboda je univerzalno pravo svih nas. Ono što mi svih ovih 10 godina tražimo jeste život dostojan svakog građanina/ke i ne zahtevamo ništa osim onoga što nam i pripada“, poručuje Knežević.

Danijel Kalezić iz regionalnog Saveza za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA) rekao je za RSE da su najavljeni moleban i poruke crkve u Crnoj Gori uoči Prajda, pokušaj preslikavanja atmosfere sa skorašnjeg Europrajda u Beogradu.

„Međutim, Crna Gora je daleko odmakla u poštovanju i promociji LGBT prava tako da ne očekujem da će se beogradski scenario preslikati na Podgoricu i da će biti problema sa održavanjem“, naveo je on.

Reagovali su i iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) koji su kazali prozvali predstavnike iz vlasti. „Vlada Crne Gore na skupu direktno usmerenom protiv osnovnih ljudskih prava. Član 21. Povelje o osnovnim pravima Evropske unije izričito zabranjuje diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije. Evropski, zar ne?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.