Dragan Čović ponovo izabran za predsednika HNS-a 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH usvojio je danas u Mostaru deklaraciju u kojoj je istaknuta privrženost hrvatskog naroda u BiH osnovnim evropskim vrednostima i ustavnim načelima BiH, kao i nedvosmislena opredeljenost za punopravno članstvo BiH u EU i NATO.

HNS, koji je krovna politička organizacija hrvatskih stranaka u BiH, danas je ponovo izabrao lidera HDZ BIH Dragana Čovića za predsednika te organizacije.

Deo usvojene deklaracije čini i demokratska strategija Hrvata na teritoriji BiH, a HNS je upozorio i na, kako se navodi, „unitarističke i separatističke tendencije koje predstavljaju grube nasrtaje na ustavni poredak BiH, ali i realnu opasnost za opstanak hrvatskog naroda u BiH“.

HNS je naglasio da će ostati posvećeni ustavnim reformama i izmenama Izbornog zakona BiH, kao i da Hrvati u BiH imaju „lidersku ulogu u evroatlantskim integracijama“.

Govoreći o stanju u BiH i Federaciji BiH, Čović je rekao da bi sledeće sedmice trebalo da u parlamentu Federacije BiH budu potvrđeni predsednik i dva potpredsednika, a da bi potom trebalo da bude predložen predsednik vlade.

Čović je o strankama probosanske koalicije „Osmorka“ govorio kao o budućim partnerima u Vladi Federacije BiH.

Saboru HNS su prisustvovala 664 izaslanika, kao i brojni gosti, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.