Dvoje protivnika francuskog predloga privedeno u Skoplju zbog bacanja kamenja na parlament 1Protesti u Skoplju, 6. jul FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Policija je privela dve osobe danas na protestima protov francuskog predloga ispred Sobranja Severne Makedonije u Skoplju. Kako su objavili lokalni mediji, to dvoje demonstranata je privedeno jer su bacali kamenje i tvrde predmene na zgradu parlamenta.

Protovnici francuskog predloga za uklanjanje bugarskog veta i početak pregovora sa EU okupili su se oko 13.00 ispred Sobranja, u kojem je u tom trenutku počela sednica na kojoj je predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen poslanicima objašnjavala da treba da podrže taj predlog.

Nakon obraćana Fon der Lajen počela je sednica o predlogu pregovaračkog okvira za pristupne pregovore, koji je francusko predsedništvo Unijom predložilo Savetu EU 30. juna, ali je odmah prekinuta na zahtev poslanice VMRO DPMNE, stranke koja taj predlog smatra „ponižavajućim i podmuklim“.

Predhodno je predsednica Evropske komisije ohrabrila poslanike da prihvate revidirani francuski predlog za uklanjanje bugarskog veta i početak pregovra sa EU, ističući da „u potunosti poštuje makedonski nacionalni identiet“, da u njemu stoji makedonski jezik, bez ikakvih dodatnih kvalifikacija.

Fon der Lajen je poslanicima poručila da će se, ukoliko odluče da odobre revidirani francuski predlog, u narednih nekoliko dana održati politička medjuvladina konferencija i da će EK odmah započeti sa skriningom, što je, istakla je, prvi korak u pregovračkom procesu.

Druga faza i otvaranje poglavlja bi, objasnila je, počela nakon što u Ustav budu uvedeni etnički Bugari, što je zahtev Sofije koji je prihvaćen u francuskom predlogu.

Francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pristupnih pregovora, iza kojeg je stala cela EU, u Severnoj Makedoniji je naišao na snažan otpor makedonske opozicije, velikog dela građana, akademske javnosti i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave evrointegracijama.

U Skoplju od subote, 2. jula, svakodnevno građani demonstriraju protiv tog predloga, a te proteste podržala je koalicija oko najveće partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i Levica Dimitra Apasijeva, tražeći da se odbije predlog jer, kako smatraju, vodi bugarizaciji njihove zemlje.

Do sada je prihvatljiv bio jedino koalicionoj vladi SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.