Džaferović: BiH neće priznati rezultate referenduma u okupiranim delovima Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da Bosna i Hercegovina neće priznati rezultate referenduma u delovima Ukrajine.

„Separatistički referendumi u više oblasti Ukrajine, koje se trenutno nalaze pod ruskom vojnom okupacijom, nelegalni su sa stanovišta međunarodnog prava i Bosna i Hercegovina ih ne priznaje“, rekao je Džaferović, objavili su sarajevski mediji.

Dodao je da takve referendume Bosna i Hercegovina neće nikad priznati, jer nemaju pravno utemeljenje i predstavljaju grubi napad na Povelju UN-a s ciljem nasilne aneksije teritorije suverene države.

„Na kraju, osim nelegalnosti, ove referendume nedemokratskim čini i to što se održavaju u uslovima vojne okupacije“, ocenio je Džaferović.

Prema njegovim rečima, u skladu sa svojim zvaničnim stavom o Ukrajini, Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i ostaće deo apsolutne većine međunarodne zajednice, koja je kroz rezoluciju Generalne skupštine UN o agresiji na Ukrajinu i druge akte, potvrdila ovo opredeljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.