Džaferović: Današnji protest građana ispred OHR-a opravdan, Šmit izneverio svoj mandat 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Predsedavajući Predsedništva BiH u tehničkom mandatu Šefik Džaferović (SDA) izjavio je da je sasvim opravdan današnji protest gradjana ispred Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) u Sarajevu i njihovo nezadovoljstvo zbog izmena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

„Građani imaju pravo da se bore se za princip da kao pojedinci budu jednaki pred zakonom. Stvarati od indvidualnih ljudskih prava tabu, značilo bi stvarati opskurnu društvenu klimu“, kazao je Džaferović, preneli su sarajevski mediji.

On je ocenio da je visoki predstavnik Kristijan Šmit svojim odlukama „osnažio ionako jaka“ kolektivna prava u Federaciji BiH, a ne i kolektivna prava u Republici Srpskoj niti individualna prava u celoj državi.

„Indikativno je da visoki predstavnik potencira na deblokadi izbora Vlade FBiH i sudija Ustavnog suda FBiH. Postavlja se pitanje zašto nije doneo samo mehanzme deblokade, već je doneo i druge izmene o kojima nevoljko priča, a zbog kojih prima pohvale od vlasti susedne države i stranačke grupacije okupljene oko HDZ-a“ kazao je Džaferović.

Prema njegovim rečima, činjenica da to što Šmit „nevoljno priča o pojačavanju etničkih podela, zapravo sve govori“.

Džaferović je još naveo da „bonska ovlaštenja“ koja ima visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nisu uvedena da bi se „etnički razgrađivala država, već da bi se integrisala“.

„Šmit je ovom odlukom izneverio svoj mandat i moraće vrlo brzo da se vrati na kolosek, inače će kredibilitet OHR-a biti potpuno ruiniran“, istakao je on.

Dodao je da je Šmit „prvi visoki predstavnik koji ima redovne masovne proteste grđana, kao i nikad manju podršku u Savetu za primenu mira (PIK)“, zbog čega bi, kako je rekao, „trebalo dobro da se zamisli, umesto što beži od realnosti izjavama koje su na granici arogancije, a nekad je čak i prelaze“.

Pred zgradom OHR-a u Sarajevu građani su se danas okupili na protestu na kojem su od Šmita zatražili da ili podnese ostavku ili da povuče nametnute odluke o izmenama Izbornog zakona BiH i ustavnim promenama u Federaciji BiH, kojima je, kako su ocenili, produbio etničke podele u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.