Džaferović odgovorio Orbanu: Stavljate entitet u ravan države, dok Dodik podržava komadanje Ukrajine 1Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Uplitanje premijera Mađarske Viktora Orbana u izbore u Bosni i Hercegovini, kroz podršku Miloradu Dodiku, neprilično je i štetno za demokratski proces u državi, poručio je Šefik Džaferović, predsedavajući Predsedništva BiH, prenose sarajevski mediji.

“Osim što je intervencija u korist jedne političke opcije problematična po sebi, posebno je sporan i način na koji je to urađeno. Posve je nedopustivo, naime, što je premijer Orban kroz volšebnu sugestiju doveo u istu ravan državu Mađarsku i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku”, istakao je Džaferović.

Nadalje, naglasio je da se ovim otvara i pitanje s kakvim namerama je to urađeno, ako znamo da dolazi u istom trenutku kada Dodik, nakon posete Moskvi, daje otvorenu podršku agresiji na Ukrajinu i separatističkim referendumima ukrajinskih regiona.

“Izuzetno je opasno za ukupnu evropsku sigurnost da jedna članica Evropske unije, čak i sugestijama, pothranjuje takve opasne tendencije u BiH i na Zapadnom Balkanu. Pozivam premijera Orbana da dobro razmisli o tome.

Jednako kao što različite niže administrativne jedinice unutar Mađarske nisu država, tako i entitet RS nije država. I ako ćemo graditi dobre i prijateljske odnose, a mislim da je to potrebno i ja sam uvek bio čvrsto opredeljen u tom smeru, naročito imajući u vidu višestoletnu bliskost i dugo prijateljstvo s mađarskim narodom – onda to trebaju raditi Mađarska i Bosna i Hercegovina”, dodao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.