Džaferović: Presude potvrđuju da je Armija RBiH odbrambena vojna sila, a genocid je činila VRS 1FOTO: Predsedništvo BiH

Izjava člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da je Armija Republike Bosne i Hercegovine „zločinačka organizacija“ predstavlja samo odraz bolesnih Dodikovih predstava, koje nemaju veze sa stvarnošću, kazao je danas predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Podsetio je da, ni pred jednim međunarodnim i bosanskohercegovačkim sudom, pa čak ni pred sudovima susednih država, nijedan pripadnik Armije Republike BiH nije osuđen za genocid, istrebljenje ili progon, pa čak ni za jedan zločin protiv čovenosti što su, prema međunarodnom pravu, najteža krivična dela koja se provode u okviru napada na civilno stanovništvu, uz podršku vlasti, prenosi Fena.

– Za sva ova sistemska i organizovana dela pred međunarodnim sudovima i Sudom Bosne i Hercegovine osuđeni su komandant Vojske Republike Srpske, oficiri Glavnog štaba VRS, komandanti korpusa i brigada, pa sve do zapovjednika vodova i običnih pripadnika VRS, što jasno ukazuje ko je zapravo zločinačka organizacija, naveo je Džaferović.

Činjenica da Dodik ne poznaje i ne priznaje međunarodno pravo je njegov problem, a ne problem Armije RBiH, kazao je. 

Ponovio je da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila jedina legalna vojna sila, koja je branila Bosnu i Hercegovinu, dok je Vojska Republike Srpske, kako međunarodni sudovi utvrđuju, bila nelegalna organizacija i sredstvo agresije Savezne Republike Jugoslavije na Republiku BiH.

– Dodik može, ako hoće, crknuti od muke, ali ova istina se neće promeniti. I tako će biti do Sudnjega dana, zaključio je predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.