Džaferović: Sramna i bezobrazna izjava da je integracija dva miliona muslimana iz BiH izazov za EU 1Šefik Džaferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović (SDA) nazvao je sramnom i bezobraznom izjavu Zoltana Kovača, portparola mađarskog premijera Viktora Orbana, da integracija dva miliona muslimana predstavlja izazov za Evropsku uniju.

Džaferović je naveo da su pravi izazovi za EU „radikalne, ksenofobne, rasističke politike, čiji se zagovornici javljaju ovih dana“, dodavši da neće biti EU ako takve politike budu imale budućnost.

„Nije za EU izazov kako integrisati dva miliona muslimana, jer smo mi autohton evropski narod, koji oduvek živi ovde i mi smo Evropljani“, kazao je bošnjački član Pedsedništva BiH.

Džaferović je ocenio da se EU treba graditi na jedinstvu različitosti, na zaštiti individualnih ljudskih sloboda i prava, kao i na Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

„Mi verujemo u takvu EU i u takvu EU želimo da idemo, a ne EU koju zagovara Orban i klika, koja se juče javila tim sramnim porukama“, naveo je on za sarajevsku televiziju Hajat.

Komentarišući informacije prema kojima je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji krajem novembra sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom dogovorio održavanje posebne sednice parlamenta RS o vraćanju nadležnosti sa državnog na entitetski nivo, Džaferović je kazao da je „sramno, ako se ovi navodi pokažu tačnim“.

„Neprihvatljivo je da bilo koji zvaničnik EU pravi bilo kakve dogovore o održavanju te Skupštine RS i usvajanju tih zaključaka, koji znače početak udara na ustavni poredak BiH“, istakao je on.

Džaferović je naglasio da Varheji i šef Delegacije Eu u BiH Johan Satler treba javnosti da pojasne ovu situaciju.

Zaključio je da to „sasvim sigurno nije stav evropskih institucija“, jer je njihov stav da se u Bosni i Hercegovini treba, bez rezerve i bez ostatka, provoditi 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Jedan od prioriteta je i funkcionalnost institucija Bosne i Hercegovine, kazao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.