Ministar spoljnih poslova BiH: Dva su moguća scenarija za Vučića, nijedan nije dobar po njega 1Foto: N1

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković izjavio je večeras da su dva moguća scenarija za predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog poslednjih dešavanja na severu Kosova, ocenujući da nijedan od njih nije dobar po samog Vučića.

„Dva su moguća scenarija, za Vučića nijedan nije dobar“, kazao je Konaković za Radio-televiziju Federacije BiH (FTV).

On je naveo da je pre ubistva kosovskog policajca Vučić imao „ozbiljnu diplomatsku ofanzivu i za nijansu je stajao bolje u međunarodnim krugovima“, dok se kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju prigovaralo što nije želeo da formita Zajednicu srpskih opština (ZSO), zbog čega je bio izložen ozbiljnim pritiscima međunarodne zajednice“.

Posle ubistva albanskog policajca, ocenio je, stvari vode u dva pravca.

„Jedan je da su s vojnim vrhom Srbije bili usko povezani ljudi. Drugi čovek Srpske liste i Vučićev saradnik (Milan Radoičić) bio je jedan od organizatora. Vučić ne može nikako negirati tu vrstu bliskosti s tim ljudima“, kazao je Konaković.

Drugi je, rekao je dalje, da mu je Rusija ovim činom pokazala da upravlja jednim delom struktura unutar same Srbije i da u bezbednosnom sektoru, kroz Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) i neke druge, Rusi mogu povući poteze na koje Vučić „na trenutak nije bio ni spreman, niti ih je možda čak očekivao“.

„Nemam dokaze ni za jednu od ovih tvrdnji“, rekao je Konaković.

Ministar spoljnih poslova BiH je dalje naveo da danas Bosna i Hercegovina ima više prijatelja koji bi bili spremni za bilo kakvu vrstu intervencije u slučaju bezbednosne krize.

„Dobio sam obećanja da će, ako Rusija blokira EUFOR u Savetu bezbednosti UN-a, NATO biti prisutan u BiH, jer je taj aspekt sigurnosti jako bitan“, rekao je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari