EU zabrinuta zbog usvajanja nacrta zakona u RS, koji NVO označava kao strane agente 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja nacrta Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske, koji nevladine organizacije označava kao „strane agente“, ocenjujući da je taj zakon u suprotnosti sa evropskim putem Bosne i Hercegovine.

„Konačno usvajanje Zakona bi bilo u direktnoj suprotnosti sa više puta ponovljenim opredeljenjem rukovodstva RS za napredak BiH ka evropskim integracijama, a posebno u pogledu ključnog prioriteta 11, koji govori o civilnom društvu, i ključnog prioriteta 12 o slobodi izražavanja i medija“, izjavio je portparol EU Peter Stano, saopšteno je večeras Delegacije EU u BiH.

EU, dodaje se, poziva poslanike u Narodnoj skupštini RS da još jednom razmotre i ne idu dalje sa ovim predlogom zakona. „Poštovanje ljudskih prava, sloboda izražavanja, sloboda medija i pluralizam, kao i okruženje koje omogućava organizacijama civilnog društva da slobodno deluju ključni su stubovi demokratskog društva“, naglasio je Stano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari