Glavni tužilac BiH pozvao građane da prijave sve sumnjive radnje u izbornom procesu 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Vršilac dužnosti glavnog tužioca BiH Milanko Kajganić pozvao je danas gradjane da na dan opštih izbora u BiH, 2. oktobra, nadležnim organima prijave sve sumnjive radnje.

„Radnje koje se odnose na nudjenje novca, upućivanje pretnji, ili bilo kakve slične radnje u smislu da neko glasa ili ne glasa za nekoga, sve do čega dodju prijave najbližoj policijskoj stanici“, naveo je Kajganić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je najavio da će na dan izbora u svim regionalnim centrima Tužilaštva BiH biti rasporedjeni dežurni tužioci, kao i da će entitetske i pravosudne institucije distrikta Brčko taj dan biti u pripravnosti.

On je istakao da Tužilaštvo BiH, zajedno sa Agencijom za istrage i zaštitu BiH i Centralnom izbornom komisijom BiH, radi na svim predizbornim aktivnostima.

Govoreći o radu Tužilaštva BiH na predmetima takozvane visoke korupcije, koje se odnose na navodnu umešanost visokih funkcionera u afere, medju kojima se veći broj njih odnosi na srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, Kajganić je kazao da je „sve na 55 tužilaca koji rade u ovoj pravosudnoj instituciji, nakon što dobiju izveštaje i dokaze od policijskih agencija“.

„Tužioci nisu sami u tom procesu. Kada bude dovoljno dokaza, podizaće se optužnica. Kada ne bude dovoljno dokaza, donosiće se naredbe o nesporvodjenju ili obustavljanju istrage“, kazao je on.

Komentarišući to što je njegova zamenica Diana Kajmaković suspendovana sa pozicije šefice Odeljenja za organizovani, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH i da je protiv nje pokrenuta istraga zbog komunikacije sa osobama iz kriminalnog miljea koje su koristile kriptovanu aplikaciju Skaj, Kajganić je rekao da na tom slučaju već radi tužilački tim koji će doneti konačnu tužilačku odluku.

„Dobili smo izveštaj od MUP-a Kantona Sarajevo u kojem je navedena komunikacija dve kriminogene osobe, a u kojoj se pominje ime koleginice Kajmaković. Na osnovu toga je formiran predmet o dogadjaju koji treba da se istraži. Taj predmet je dodeljen tužiocu putem automatske dodele predmeta“, kazao je v.d. glavnog tužioca BiH.

On je naglasio da će tužilački tim, kada završi sve istrage, doneti tužilačku odluku, dodavši da on kao rukovodilac ni na koji način ne može uticati na rad tužilaca na ovom predmetu i odluku koju oni budu doneli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.