Glavni tužilac BiH: U institucijama imamo osobe povezane sa organizovanim kriminalnim grupama 1Foto: flickr.com/jenniferboyer

Glavni tužilac u BiH Milanko Kajganić izjavio je da su informacije Evropola o raspakovanim kripto-aplikacijama koje su koristile kriminalne organizovane grupe sa područja BiH, regiona i sveta pokazale da su sve institucije zadužene za borbu protiv organizovanog kriminala kontaminirane osobama povezanim sa tim grupama.

„To je poražavajuća činjenica, ali i dobar osnov za početak i za čišćenje redova svih institucija koje su zadužene da se bore protiv takve pošasti“, rekao je Kajganić u intervjuu novinskoj agenciji Srna.

On je dodao da saradnja sa policijskim agencijama u BiH nije upitna i da se odvija na zadovoljavajućem nivou.

„Ono što predstavlja problem svima u BiH jeste da svi mi imamo u svojim redovima lica koja su povezana sa organizovanim kriminalnim grupama i imamo poteškoće da zaštitimo informacije iz određenih predmeta, a naročito u predmetima organizovanog kriminala“, rekao je Kajganić.

Pojasnio je da su u nekoliko akcija hapšenja pripadnika određenih kriminalnih grupa imali situaciju da su organizatori  došli do informacija da će biti uhapšeni i pobegli.

Kajganić je rekao da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv jednog ministra iz prethodnog saziva Saveta ministara koji je sada u kućnom pritvoru za koruptivne aktivnosti, i da su uhapšene osobe koje su radile u Upravi za indirektno oporezivanje.

„Do sada je Tužilaštvo BiH optužilo četiri ministra bezbednosti – jedan je osuđen, dva su oslobođena, za četvrtog se trenutno vodi glavni pretres pred Sudom BiH, a peti je u fazi istrage. Znači da Tužilaštvo BiH nema problem sa činjenicom ko i koju funkciju obavlja“, kazao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.