Gorjanc Prelević odustala od učešća u radu komisije za Temeljni ugovor, ne želi da sarađuje sa Markovićem 1Foto: portalanalitika.me

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević neće učestvovati u radu komisije koja je treba da ispita ustavnost ugovora države i Srpske pravoslavne crkve koji je Vlada usvojila, izražavajući na taj način protest zbog uključivanja advokata Velibora Markovića u rad ovog tima, saopšteno je iz HRA, prenosi Pobjeda.

U pismu predsedniku države Milu Đukanoviću, Gorjanc-Prelević se zahvalila na pozivu i obrazložila da je Marković javnosti poznat po promociji homofobije i seksizma, odnosno netrpeljivosti prema LGBTIQ zajednici i ženama, konkretno, sutkinjama, i da HRA ne želi da sarađuje s osobom koja promoviše diskriminaciju i mržnju.

“ Izražavam protest zbog uključivanja advokata Markovića u rad javne grupe koja treba da doprinese javnom interesu. Opšte dobro se ne može graditi na negiranju prava i ponižavanju bilo kojih ljudi u jednom društvu, pa tako ni LGBTIQ zajednice, ni žena“, navela je Gorjanc Prelević.

Ipak, Akcija za ljudska prava će svoje mišljenje o Temeljnom ugovoru Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, koje je prethodno dala, produbiti novim izvorima i dodatno obogatiti argumentima, s obzirom na javno iznijete stavove koji su ga osporavali.

„Daćemo i predloge kako bi se sporne odredbe mogle formulisati tako da budu usklađene s pravnim poretkom i dostavićemo to napismeno predsedniku države i predsedniku Vlade i objaviti javno na našoj Internet stranici. Nadamo se da će sa Srpskom pravoslavnom crkvom Crna Gora ipak zaključiti ugovor koji će biti usklađen s njenim pravnim poretkom“, navodi se u saopštenju.

Pored Gorjanc Prelević, Đukanović je u komisiju predložio dekanicu Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Anetu Spaić, i članicu Upravnog odbora Udruženja pravnika Anu Mugošu.

Sa svoje strane premijer Dritan Abazović predložio je pomenutog advokata koji je bio deo pravnog tima Crkve Srbije Velibora Markovića, državnog sekretara u Ministarstvu pravde Bojana Božovića, te magistra prava i asistenta na Univerzitetu Donja Gorica Andreja Bracanovića.

Javnost ukazuje i da Bracanovic,  kao aktivni član SPC i pevač u crkvenom horu,  teško da može objektivno da odlučuje o Temeljnom ugovoru.

Prvi sastanak Komisije trebalo bi da bude održan danas, u 14 sati, u zgradi Vlade u Podgorici, potvrđeno je Pobjedi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari