Građani Hrvatske izašli na ulice da podrže Čavajdu 1Podrška Mireli Čavajdi, arhiva Foto: prinscreen / Dora Kršul @dorakrsul TW

Građani Hrvatske su večeras na ulicama u protestu podrške Mireli Čavajdi, prenosi N1. Osim u Zagrebu, građani su protestovali u Puli, Sisku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Zadru i na Korčuli. Protesti u svim gradovima su počeli u 18 sati.

Trudnica, kojoj u Hrvatskoj nije omogućen prekid trudnoće, na kraju će ipak otići u Sloveniju da to uradi nakon mesec dana razvlačenja po hrvtaskim bolnicama.

Čavajda se obratila pismom javnosti.

„Pitam vas doktori, predstavnici naših ginekoloških poliklinika te članovi prvostepenih komisija koji imate moje nalaze već dve nedelje u rukama, biste li vi to mogli? Kako bi se vi nosili s tim? Jeste li se barem pokušali staviti u moju poziciju? Čekanje da Grga umre unutar moje utrobe, rađanje i gledanje ga kako tada umire, za mene kao majku bio bi čisti sadizam. Mučenje“, napisala je Čavajda u svom pismu.
Ona je objasnila kako je otišla na još jedan, privatni pregled gde su joj koristeći sofisticiranu dijagnostiku objasnili da bebi nema spasa.
Dok jedan deo javnosti podržava Čavajdu i levičarske stranke kažu: Dosta je da žene po ostavarivanje svojih prava idu u druge države, da se pobačaj vrati nazad u Ustav i da treba reći ne Crkvi, HDZ-u i raznoraznim Zekanovićima.

Sa desnice imamo kritike SDP-ov predloga zakona koji je danas na raspravi, a pogotovo dela u kojem bi se pobačaj na zahtev dopustio već sa 16, a ne sa 18 godina.

Vili Beroš, ministar zdravlja Hrvatske poručio je da „poštuje odluku Mirele Čavajde i da će, s obzirom da zahvat nije moguć u hrvatskim bolnicama, troškove zahvata u Sloveniji pokriti HZZO“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari