HRA: Hitno procesuirati pretnje smrću predsedniku Upravnog odbora Queer Montenegro 1

Akcija za ljudska prava (HRA) najoštrije osuđuje direktne pretnje smrću aktivisti za ljudska prava Danijelu Kaleziću, predsedniku Upravnog odbora Queer Montenegro.

Iz HRA podsećaju da i međunarodno pravo od države zahteva da hitno i beskompromisno procesuira izvršioce pretnji aktivistima za ljudska prava.

„Crna Gora ne smije postati država u kojoj se tolerišu mržnja i nasilje, posebno kada su izraz diskriminacije, kao u ovom slučaju. Očekujemo da državno tužilaštvo uzme u obzir da je krivično djelo ugrožavanje sigurnosti na štetu Kalezića izvršeno iz mržnje zbog pretpostavljene seksualne orijentacije, koje se prema Krivičnom zakoniku Crne Gore strožije kažnjava, i da na tom strožijem kažnjavanju insistira“, navodi se u saopštenju HRA.

Dodaje se da je ovo već drugi napad u poslednja tri dana usmeren na osobe koje se zalažu za prava LGBTIQ+ osoba u Crnoj Gori.

„Prije tri dana došlo je do napada na LGBTIQ Drop in centar iscrtavanjem kukastih krstova i ispisivanjem mrziteljskih poruka po njihovim prostorijama. Prije toga je govor mržnje u vidu prijetnji nasiljem prijavljen u kontekstu otkazanog koncerta Sergeja Ćetkovića kao i na Dan državnosti u Nikšiću, što sve takođe osuđujemo“, podsećaju iz HRA.

Iz ove nevladine organizacije apeluju na sve javne ličnosti, kao i sve one koji deluju u javnom prostoru društvenih mreža, da budu svesni svoje odgovornosti, kako moralne, tako i krivične.

„Govor mržnje osvjedočeno dovodi do tragičnih posljedica, koje država mora da spriječi hitnom i odlučnom reakcijom kako u slučaju Danijela Kalezića, tako i u svim drugim slučajevima“, stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.