Manje od 50 dana do Europride-a u Beogradu 1Foto: EPA-EFE/ROLEX DELA PENA

Najznačajniji događaj za LGBTI+ zajednicu biće održan u Beogradu, od 12. do 18. septembra, a velika Parada ponosa zakazana je za 17. septembar.

„Beograd je dobio jedinstvenu priliku da okupi čitav region i upiše se u istoriju borbe za prava LGBTI+ zajednice. Pozivamo sve prijatelje iz susednih zemalja da tokom Nedelje ponosa dođu u glavni grad Srbije i da zajedno pošaljemo poruku vlastima da smo ujedinjeni u borbi za ravnopravnost“ – poručio je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a, i podsetio još jednom da je Beograd dobio organizaciju ovog evropskog događaja u konkurenciji sa Barselonom, Lisabonom i Dablinom.

Tokom Nedelje ponosa, 16. i 17. septembra, na velikoj bini u Prajd parku, na Donjem Kalemegdanu, biće organizovani i koncerti velikih regionalnih i evropskih muzičkih zvezda.

„EuroPride će biti neverovatno iskustvo za sve goste Beograda. Želimo da upoznaju tolerantan, slobodan i veseo Beograd. Pozivamo čitavu Evropu da 17. septembra bude na ulicama Beograda i pruži neophodnu podršku LGBTI+ zajednici u regionu, koja se suočava sa svakodnevnim nasiljem, pretnjama, govorom mržnje i sistemskom diskrimincijom“ – naveo je Marko Mihailović, direktor Beograd Prajda.

U organizaciju EuroPride-a uključeni su Grad Beograd i Vlada Republike Srbije, a Nedelja ponosa i sama šetnja biće organizovani uz poštovanje svih bezbednosnih i zdravstvenih protokola.

Pored koncerata i šetnje, posetioci će imati priliku da uživaju u pozorišnom festivalu, mnogim izložbama i tribinama, dok će u Prajd hausu, u beogradskom Domu omladine, biti organizovana Međunarodna konferencija za ljudska prava koja će okupiti evropske i regionalne zvaničnike i aktiviste.

Organizatori podsećaju i da je EuroPride ogromna šansa za Beograd i razvoj turističkog potencijala, imajući u vidu da će u glavni grad Srbije zbog EuroPride-a, prema procenama,doći između 15 i 20 hiljada ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari