Hrvatska državna tužiteljka: U haškim optužnicama nema dokaza o raketiranju kolona sa srpskim izbeglicama 1Foto: Printscreen/HRT

Da je bilo dokaza za raketiranje kolone sa srpskim izbeglicama u „Oluji“ 1995, to bi bilo obuhvaćeno haškim optužnicama, izjavila je danas glavna hrvatska državna tužiteljka Zlata Hrvoj Šipek, povodom optužnice Srbije protiv četvorice pilota zbog bombardovanja izbegličke kolone u BiH u kome je poginulo i ranjeno više civila.

Kako navodi Radio Slobodna Evropa, ona je danas u Saboru rekla da Državno tužilaštvo Hrvatske istražuje naznake da je Armija Bosne i Hercegovine tokom akcije „Oluja“ avgusta 1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske.

Glavna državna tužiteljka rekla je novinarima Tužilaštvo godinama u Hagu imalo svog oficira za vezu.

„Državno tužilaštvo je, da tako kažem, prekopalo sve arhive Haškog tribunala. U njima nije bilo dokaza. Da ih je bilo, glavni haški tužitelj Serž Bramerc bi sigurno i to obuhvatio optužnicom. Prema tome, o tome nemamo šta da govorimo. Istražuje se, ali ne zbog toga, nego zato što ima naznaka da je Armija Bosne i Hercegovine tokom akcije ‘Oluja’ avgusta1995. godine ušla na područje Republike Hrvatske“, kazala je Zlata Hrvoj Šipek.

Prema podacima Državnog tužilaštva Hrvatske, za krivična dela za vreme „Oluje“ od 4. do 6. avgusta 1995 i nakon nje, za ubistva, pljačke i paljevine osuđeno je 2.380 osoba, međutim, oni su suđeni za „obične“ zločine, a ne za ratne zločine.

Za ratne zločine nad starijim srpskim civilima u danim i nedeljama nakon „Oluje“ postoje svega dve pravosnažne sudske presude, a niz slučajeva još je u sudskom postupku, postupak uopšte nije pokrenut ili je vođen, ali niko nije osuđen.

Prema publikaciji Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava „Vojna operacija Oluja i posle – Izvještaj“ iz 2001. godine ukupan broj žrtava među Srbima je 677. Publikacija nema razdvojene žrtve rata od žrtava ratnih zločina.

Prema njihovim podacima, u nekadašnjem UN sektoru Jug je 410 osoba izgubilo život, u sektoru Sever 191 osoba i 76 osoba je ubijeno i nestalo u izbegličkoj koloni, navodi RSE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.