Hrvatski mediji: Vučić objavio snimak sa praktično istom izjavom koju je rekao i Milošević 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio je opoziciji, dan posle petog u nizu masovnih protesta, koji su zahtevali i njegovu ostavku na mesto šefa države, da u parlamentu predloži referendum o poverenju predsedniku Republike i ponovio da se vlast neće menjati na ulici.

Kako piše hrvatska agencija Hina, a prenosi Index.hr, Vučić je novinarima nakon svečanosti obeležavanja Dana MUP-a i Dana policije rekao da će, ukoliko opozicija ne bude imala dovoljno glasova, inicijativu podržati vladajuća koalicija, a potom će se građani izjasniti na referendumu.

Peti u nizu protesta „Srbija protiv nasilja“, koji su počeli nakon dva masovna ubista sa 18 žrtava u školi i dva sela u okolini Beograda, ponovo je u subotu na ulice srpske prestonice doveo na desetine hiljada ljudi koji se protive podsticanju i promovisanju nasilja u političkom životu, medijima i javnom prostoru.

Demonstranti su u subotu u povorci centralnim gradskim ulicama opkolili sedište predsednika Srbije i, smatrajući da je vlast odgovorna za povećanje i toleranciju nasilja u društvu, ostavili su mu brojne poruke kritike i pozive da se povuče.

Vučić je posle subotnjeg protesta tri puta reagovao na društvenim mrežama.

Iste večeri je u video poruci na Instagramu pozvao građane da se „ujedine bez obzira na razlike“: „Hajde da sve naše razlike pretvorimo u svoju snagu, ali hajde da se bavimo ozbiljnim problemima“.

U nedelju ujutru na Instagramu je usledila druga, slično intonirana poruka sa pozivom na jedinstvo i zajedničku akciju, ali i sa ocenom da ga spolja pokušavaju srušiti.

„Ne ruši neko spolja Srbiju zbog nekog Vučića, već nekog Vučića ruši zbog Srbije. Njima je važno da Srbija bude što slabija. Moramo da radimo da Srbija bude jača, da bude snažnija “, naveo je Vučić u video poruci čiji je sadržaj kasnije objavljen na Tviteru.

Ubrzo su se na društvenim mrežama pojavila poređenja Vučićeve poruke sa gotovo identičnom izjavom bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića pre nego što je zbačen protestima 5. oktobra 2000. posle izbora na kojima je odbio da prizna poraz.

„Ne napadaju Srbiju zbog Miloševića, već napadaju Miloševića zbog Srbije“, rekao je tada Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari