Hrvatski MUP o suspendovanom policajcu: Ostvario kontakt sa pripadnicima Vojske Srbije, ovo je jedini slučaj 1Ilustracija Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Sa slučajem 21-godišnjeg policajca vukovarsko-srijemske policije koji je 7. novembra 2022. godine udaljen iz službe, jer je primio poziv Vojske Srbije, a da nije obavestio pretpostavljenog, policijske službe su i ranije bile upoznate pre nego što se vratio u Hrvatsku.

Policijska uprava (PU) vukovarsko-srijemska podseća da je 21-godišnji vukovarsko-srijemski policajac, koji je raspoređen u stanicu granične policije Tovarnik i ima dvojno državljanstvo, stupio u kontakt sa predstavnicima Vojske Srbije na teritoriji Republike Srbije prihvatanjem poziva za upis u vojnu evidenciju Republike Srbije, bez obaveštavanja pretpostavljenog.

„Činjenica da je MUP raspolagao ovim informacijama i pre povratka pomenutog policajca u Republiku Hrvatsku potvrđuje brzu reakciju bezbednosnog sistema u Republici Hrvatskoj“, navode iz PU Vukovarsko-srijemske. Na osnovu člana 112. Zakona o policiji, 21-godišnjak je rešenjem razrešen službe i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog teške povrede službene dužnosti.

U vukovarsko-srijemskoj policiji pojašnjavaju i da je uslov za prijem u policiju hrvatsko državljanstvo, dok nacionalnost nije zakonski uslov za prijem u policiju, niti je kategorija koja predstavlja odlučujući faktor prilikom prijema.

Naime, svako drugo postupanje bilo bi suprotno odredbi člana 9. Zakona o suzbijanju diskriminacije, koji izričito kaže da je diskriminacija u svim oblicima zabranjena, navodi policija uz zaključak da lice sa dvojnim državljanstvom može biti službenik MUP-a, odnosno može da prođe bezbednosnu proveru, koja je neophodna za obavljanje policijskih poslova, naravno, ako su ispunjeni svi drugi zakonski uslovi.

Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo, ovo je jedini slučaj da se hrvatski policajac odazvao pozivu vojske druge države kako bi bio upisan u vojnu evidenciju te zemlje, piše Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.