I Dodik se zahvalio Amerikancima za sve što čine za BiH 1Foto: Dž.K./RadioSarajevo

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i članovi Predsedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili su danas delegaciju Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Članovi Predsedništva BiH sastali su se sa američkim senatorima Komisije za spoljne poslove Džin Šejhin i Krisom Marfijem, senatorom Komisije za oružane snage Tomom Tilisom, te američkim ambasadorom u BiH Majkl Marfijem.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da su “mir i bezbednost od presudnog značaja za region, posebno u svetlu sukoba u Ukrajini”.

Dodik je pojasnio američkim senatorima razloge zbog kojih smatra da BiH treba da zadrži neutralan stav prema sukobu u Ukrajini, naglašavajući da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi za Srbe, piše Oslobođenje.

“Mi se zalažemo za poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i podržavamo sve diplomatske napore da se sukobi što pre okončaju”, istakao je Dodik.

Članovi Predsedništva BiH su izrazili zahvalnost delegaciji američkog senata na dosadašnjoj podršci i naporima koje čine za BiH, kao i na poseti, kojom prilikom su razgovarali o temama bilateralne saradnje, evropskih integracija BiH i Zapadnog Balkana, održavanja izbora i pitanjima perspektive mladih, te o produžetku sigurnosne misije EUFOR Althea u BiH.

Razgovarano je o pojačanom interesu nove američke administracije prema BiH i regiji na EU putu i prenesen je nastavak američke podrške evropskim integracijama regije.

Američki senatori su izrazili podršku BiH na putu ka napretku, kao i ekonomski partneri.

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava, saopćeno je iz Predsjedništva.

Podsetimo, juče je sa američkim senatorima razgovarao i srpski predsednik Aleksandar Vučić  kada je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.