"Igrokaz" Vučić - Dodik vređa inteligenciju 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav (arhiva)

Ako je do juče “predsednik” Milorad Dodik, kako mu je sve vreme tepao predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja javnosti nakon razgovora u vili Mir u nedelju uveče Beogradu, iako je Dodik samo predsednik stranke Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pričao o razgradnji države, otcepljenju entiteta Republika Srpska od BiH, najavljivao zasebne oružane snage, zatezao do pucanja od sutra više neće.

Sudeći po najavama međunarodne zajednice u proteklom periodu koje prete sankcijama zbog ratne retorike, stiče se utisak da je Dodikovo povlačenje usledilo upravo zbog žestokog pritiska Zapada a ne zato što mu je Aleksandar Vučić tako savetovao.

“Od negiranja genocida dođosmo do šuma i poljoprivrednog zemljišta, od osamostaljivanja Republike Srspke do koncepta samostalnosti unutar BiH”, kaže za Danas Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke.

Dodaje da se tako vrtimo u krug u kojem “Dodik zagrmi, stranci se preplaše, Vučić oslovljava Dodika predsjednikom ( on je samo predsjednik stranke), osniva se preko noći vojska RS, pri čemu u robnim rezervama u RS nemate ni konzervu a kamoli čizme, jer su u stečaju”.

Naša sagovornica konstatuje da bi sve bilo smešno “da nam nisu potrošili najbolje godine života”. Ovako, kaže, i dalje mogu da nastave da građanima vređaju inteligenciju.

“Igrokaz” je, ukazuje Topić, obilovao zanimljivostima. “Tako smo saznali da je Dodik imao uspješnu vojnu karijeru, nažalost nije uspio unatoč znanju i energiji postati general.

Sve ostalo je već viđen i oproban recept prema kojem “Milorad Dodik dosegne do crvene linije, zategne gotovo do rata, a onda pod pritiskom međunarodnih faktora povuče ručnu i priča priču koja nije imala veze sa onim zbog čega je sve otpočelo”, zaključuje Topić.

Prema mišljenju Esada Bajtala, fiolozofa i sociologa iz Sarajeva, Vučić i Dodik su u Beogradu govorili ono što međunarodna zajednica voli da čuje, prenosi Dnevni avaz.

„Uostalom, njih dvojica se ponašaju po istoj matrici – jedno misle, drugo govore, treće rade. To što rade ne govore nikom, nego među sobom. Imate elementarnu činjenicu da je Dodik Vučićev i Putinov glasnogovornik, a sve ostalo spada u scenario“, naveo je Bajtal dodajući da Dodik izgovara ono što dobije za zadatak, a Vučić preuzima ulogu mirotvorca koji izgovara ono što je lepo čuti.

Donekle, kaže, ohrabruje angažman međunarodne zajednice, poruke i upozorenja sa svih strana, ali i najava sankcija za sve koji ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH i učestvuju u kriminalu i korupciji.

Bajtal naglašava da je „farsa u Beogradu“ pripremljena za neradni dan i održana naveče, u terminu kad je svako može pratiti, a s osnovnim ciljem da međunarodna zajednica ne aktivira najavljene sankcije.

Ipak, kako navodi, sankcije usmerene samo prema Dodiku ne bi promenile ništa. „Svako je ovde kriv u određenoj meri i zaslužan za ovaj haos. Dodik je samo najistureniji. Nisam za jednostrano gledanje, nisam da samo meni bude dobro.

U ovoj zemlji treba da tražimo političare koji će raditi tako da svima bude jednako dobro. Ništa Čović svojom ćutnjom nije manje isturen od Dodika ili ovaj treći koji izbacuje neke iracionalne parole. Svi oni treba da podnesu račun za opštu propast društva za ovih 30 godina. SNSD, SDA i HDZ i njihovi sateliti“, ocenjuje Bajtal.

Bila je ovo, ocenjuje se, svakako dobra prilika da se preseče vrpca i zvanično krene u predizbornu kampanju pošto su najavljeni i neki infrastrukturni projekti. Ostaje, međutim, nepoznanica da li će „predsednik“ Dodik preživeti još jednu krizu koju je sam izazvao niti kako će i kada biti deblokirane institucije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari