Incko u maju tražio sankcije za Dodika i još deset zvaničnika Republike Srpske 1 EPA/FEHIM DEMIR

Bivši visoki predstavnik za BiH Valentin Incko predložio je 17. maja čelnicima Evropske unije da sankcionišu nekoliko zvaničnika Republike Srpske – Milorada Dodika i Igora Žunića iz SNSD-a, Dragana Čavića iz NDP-a, Nedeljka Čubrilovića, Spomenka Savanovića (DEMOS), Nenada Nešića i Duška Ivića iz DNS-a, Nenada Stevandića i Kostadina Vasića iz Ujedinjene Srpske te Petra Đokića i Dalibora Stevića iz Socijalističke partije, piše istraga.ba.

Ipak, dodaje se, službeni Brisel na ovaj zahtev Incka nije odgovorio.

„Primoran sam da tražim sankcije EU kako bih zaštitio Bosnu i Hercegovinu“, napisao je Incko u pismu upućenom Džozepu Borelu, visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost, prenosi sarajevski portal.

Iako se, kako je naveo u pismu, „tokom duže od 12 godina suočavao s raznim problemima u procesu sprovođenja mirovnog sporazuma, do danas nisam tražio primenu evropskih sankcija za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Nažalost, kako piše, „sada sam primoran da tražim primenu sankcija EU kako bih obranio BiH, Dejtonski mirovni sporazum, kriterijume iz Kopenhagena, ali i univerzalne civilizacijske vrednosti, kako bih dalje sprečio veličanje osuđenih ratnih zločinaca u BiH”.

Incko navodi i da angažman međunarodne zajednice pod vođstvom EU i SAD ostaje ključan za usvajanje reformi nužnih za evrointergacije. “Međutim, dok ti napori traju, imali smo velikih poteškoća u rešavanju brojnih izazova Dejtonskog mirovnog sporazuma, koje je sve teže nositi bez snažnije međunarodne prisutnosti. Verujem da je zato vreme za razmatranje mogućnosti i korišćenje alata koje međunarodna zajednica još uvek ima na raspolaganju.

Povod za Inckovo pismo Borelu bili su, navodi istraga.ba, zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, doneseni na sednici nekoliko dana ranije, po kojima se odbija zahtev Visokog predstavnika i podržava ranije odluke Odbora za 25. godišnjicu Narodne skupštine Republike Srpske.

Zaključke, kojima se podržava prvobitna odluka ad hoc skupštinskog tela koje je ranije odlučilo da nagradi trojicu osuđenih ratnih zločinaca, potpisali su predsednici klubova poslanika SNSD-a, NDP-NPS-a, DEMOS-a, DNS-a, Ujedinjene Srpske i SP-a.
Politički čelnici, piše dalje Incko, još uvek se ne suočavaju s posledicama za svoje destruktivno delovanje, dok trenutna situacija snažno sugeriše da se sadašnji pristup samo pozitivnih podsticaja bez “štapa” ili drugih kaznenih mera mora preispitati. Naprotiv, „te se politike nagrađuju i omogućuju onima na vlasti da ostanu na vlasti”, napisao je Incko, prenosi sarajevski portal.

Incko je i tada, ukazuje se, naveo da spominjanje mirnog razlaza uz istovremeno pozivanje na povlačenje međunarodne vojne prisutnosti i poziv na formiranje Vojske RS-a, vidi kao pretnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti BiH.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.